Recepti

Namirnice kojima ćete najefikasnije smiriti crvenilo očiju

Crvenilo beonjače, svrab i oticanje očiju su česta pojava u današnjem društvu. Ovi simptomi obično se javljaju kao posledica neispavanosti, čestog sedenja za računarom i televizorom, i zbog oslabljenog imuniteta ili alergije. Neugodne simptome 'crvenog oka' možete da smanjite sami, uz ove jednostavne kućne preparate

Utorak, 28.10.2014.

14:59

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Med

Pomešajte 3 kašike meda s dve šoljice vrele vode ili mleka. Pustite da se tečnost ohladi, a potom njome natopite crveno oko dva do tri puta dnevno. Crvenilo možete da smanjite i ako pamučne gaze natopite ovom tečnošću pa ih koristite kao obloge na očima.

Krompir

Isecite krišku sirovog krompira, položite je na upaljeno oko i držite tako bar dvadeset minuta. Ponavljajte ovaj postupak bar tri dana zaredom.

Kurkuma

Pomešajte dve kašike kurkume u prahu s 200 ml vode, pa iskoristite ovaj rastvor kao tečnost za obloge oka. Kurkumu stavljaju na listu prirodnih antibiotika koji provereno smanjuju upalne procese u telu.

Aloa Vera

Čistu gazu umočite u sveži gel aloe vere, pa ga postavite na upaljeno oko. Aloa Vera poznata je kao jedan od najboljih lekova za ublažavanje simptoma crvenog oka zbog svojih medicinskih vrednosti.

Soda bikarbona

Pomešajte jednu kašiku sode bikarbone s 200 ml vode, pa iskoristite ovaj rastvor kao sredstvo za obloge. Ovaj kućni preparat smanjiće crvenilo i otok, i umiriti nadraženost oka.

Tople i hladne obloge

Tople obloge smanjiće naticanje oka, a hladne smanjiti i ublažiti crvenilo oka. Upozorenje: koristite odvojene gaze za levo i desno oko kako se infekcija ne bi nepotrebno širila s jednog na drugo mesto.

Biljne obloge

Umirujuća svojstva pružiće i ekstrakt nevena koji možete da pomešate s vodom i isperete oči. U vodu možete da dodate i kašičicu sušene kamilice, pa ovaj rastvor koristite kao sredstvo za umivanje.

Jogurt

Jogurt je odličan prirodni saveznik u borbi protiv infekcija. Nanesite ga u vidu obloga i tako smanjite crvenilo ovog područja.

Limunov sok

Razredite limunov sok u vodi, i čistom vatom natapkajte kapak upaljenog oka. Ova taktika bi trebalo da smanji natečenost oka usled infekcije.

Kokosovo ulje

Pomoću prirodnog ulja kokosa smanjićete svrbež crvenog oka. Umočite vatu u kokosove ulje, pa njom pređite preko kapka crvenog oka.

Slana voda

Napravite sopstvene kapi za oči: u 200 ml vode dodajte kašiku soli, pa nakapajte na oko nekoliko kapi ovog rastvora.

Beli luk

Zasecite čen belog luka nožićem, pa vatu umočite u sok koji će iskapljati iz ploda ovog prirodnog antibiotika, i njom nežno natapkajte kapak upaljenog oka. Mogli biste da osetite peckanje jer beli luk ima jako dejstvo na osetljivu kožu.

Sokovi od povrća

Protiv infekcija se borite i iznutra i spolja: pijte sokove od povrća. Pomešajte 200 ml svežeg soka od spanaća s 300 ml soka od šargarepe, ili šargarepi dodajte sok isceđenog peršuna.

Savet plus:

Crvenilo oka može da bude i posledica konjunktivitisa, odnosno virusne ili bakterijske upale oka. Ako spomenuti kućni preparati ne pomažu, obavezno kontaktirajte svojeg lekara i potražite stručnu pomoć.

Izvor: zadovoljna.hr
Foto: Guilherme Yagui/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare