Recepti

Ko bi rekao da ovu hranu potpuno pogrešno jedemo?

Ako ste od onih koji vole zdravu ishranu i paze na svoje zdravlje, onda će vam se veoma svideti ovi saveti za to kako dobiti najbolje od pojedinih namirnica

Sreda, 22.10.2014.

12:53

Izvor: tportal.hr

Default images

Podeli:

Šargarepa

Oduvek su nas bake i majke učile tome koliko je važno jesti šargarepu, bilo da je sirova ili u ukusnoj supi. Ali idući put kada budete kuvali supu, neka šargarepe ostanu cele jer su neke studije pokazale da se seckanjem na kolutiće gube hranljivi nutrijenti. U svakom slučaju, bilo bi najbolje jesti ih sveže jer ćete dobiti najviše hranjivih materija.

Beli luk

Možda ste znali, ali beli luk je bolje drobiti nego seckati. Razlog je taj što će na taj način otpustiti alicin, i to nakon što odstoji deset minuta, a taj enzim je vrlo koristan za zaštitu kardiovaskularnog sistema.

Prelivi za salatu

Često se ističe da su prelivi za salatu prepuni masnoća, posebno oni kupovni, ali neke studije kažu da ih ne treba zaobilaziti u potpunosti. Ako jedete domaći sos od kvalitetnih namirnica, neće učiniti veliku štetu, a duže ćete biti siti. To znači da ćete na kraju pojesti manje neke druge nezdrave hrane.

Sazrele jabuke i kruške

Idući put kada kupite ove dve vrste voća, pustite ih da sazru do kraja. Kada su jabuke i voćke zrele, u njima se stvara još više antioksidansa, što je izuzetno važno za opšte zdravlje organizma i bitku sa svim negativnostima koje naše telo svakodnevno upija.

Brokoli

Brokoli je bez sumnje jedna od najboljih namirnica kojom možete da hranite svoj organizam. Istraživanja su pokazala kako je brokoli vrlo efikasano povrće u smislu prevencije određenih vrsta raka poput raka dojke ili raka kože. Ali, i u ovom slučaju se pokazalo da je način pripreme izuzetno važan. U studiji objavljenoj u časopisu “Agricultural and Food Chemistry” iz 2008. utvrđeno je kako je kuvanje na pari najispravniji način pripreme brokolija, a prženje očekivano najštetniji. Novije istraživanje je pokazalo da začinjen brokoli ima bolje dejstvo u prevenciji protiv karcinoma.

Senf

Najobičniji senf može da bude odlično protivupalno sredstvo, piše “Huffington Post”, jer sadrži kurkumin. U poslednjih 20 godina, napravljene su mnoge studije koje pokazuju da je glavni sastojak kurkume kurkumin izuzetno dobar za prevenciju mnogih bolesti ili lečenje nekih stanja. Bogat je antioksidansima, usporava starenje mozga i smanjuje holesterol.

Izvor: tportal.hr
Foto: Bob Peters/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare