Recepti

Ova hrana ima više ugljenih hidrata od belog hleba

Odlučili ste da iz ishrane izbacite beli hleb, ali jeste li sigurni da ste time svoj organizam oslobodili svih ugljenih hidrata kojima su tokom prerade oduzeta hranljiva svojstva? Osim belog hleba, postoje i neke druge namirnice koje sadrže vrlo malo ili nimalo nutrijenata. Proverite ima li u vašoj kuhinji 'uljeza' čija porcija sadrži i više od preporučene dnevne količine ugljenih hidrata važnih za snadbevanje tela energijom...

Četvrtak, 21.08.2014.

12:29

Izvor: zadovoljna.hr

Default images

Podeli:

Kafa s puno šećera, šlagom i čokoladom

U kafi s raznim slatkim dodacima može se nakupiti i do 400 kalorija, i tako ovaj napitak može činiti jedan celi obrok ili vrlo izdašan desert! Dalje, može sadržati količinu ugljenih hidrata poput velike porcije testenine: 60 do 80 grama.

Voćni šejkovi

Ako ne možete da započnete dan bez šejka ili frapea, držite se količine od najviše dva decilitra koja sadrži oko 20 grama ugljenih hidrata. U pet decilitra istog napitka može se skupiti i do 75 grama ugljenih hidrata i 65 grama šećera.

Krekeri sa sirom

Ne sadrže astronomsku količinu ugljenih hidrata, ali vrlo su štetna namirnica jer nemaju nijednu drugu hranljivu supstancu. Puni su aditiva, hemikalija i veštačkih boja, a mogu sadržati i kukuruzni sirup pun fruktoze. Nemojte da vas zavara organska verzija - možda ima manje veštačkih sastojaka, ali prerađeno brašno i punomasni sir ni ovde nećete izbeći.

Mafini

Omiljena jutarnja poslastica može sadržati čak 64 grama ugljenih hidrata i više od 30 grama šećera. Ako je napravljena od prerađenog brašna, šećera i putera, ne razlikuje se od parčeta torte. Stoga se držite manjih mafina, mase otprilike 50 grama i ako je moguće kupujte one od integralnog brašna.

Voćni jogurt

Običan jogurt odličan je izbor za užinu pre vežbanja i kasno uveče, ali onaj s komadićima voća druga je priča. Jedna porcija običnog jogurta sadrži između 12 i 15 grama ugljenih hidrata, a onaj s voćem može sadržati i do 30, od čega bar pola su brzi ugljeni hidrati. Mnogo zdravija varijanta je da uz običan jogurt grickate sveže voće.

Izvor: zadovoljna.hr
Foto: franky242/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.