Recepti

Od ove hrane ćete brzo ogladneti

Ogladneli ste posle napornog dana na odmoru? Određene namirnice vas neće zasititi – zapravo, konzumiranje ovih namirnica učiniće vas još gladnijim.

Petak, 01.08.2014.

15:08

Izvor: Super žena

Default images

Podeli:

Hrana bogata šećerima i ugljenim hidratima mnogo teže će otkloniti osećaj gladi. Nagli skok šećera u krvi čini da poremećeni nivo insulina teži da se brzo vrati u normalu i uzrokuje pojavu poznatu kao „napad gladi“.

Nutricionista Žaklin Alvil na sajtu The Brown Paper Bag obajsnila je šta se dešava u nađšem telu kada jedete ugljene hidrate.

“Ovakva hrana ima visok glikemijski indeks. Kao rezultat, naše telo relativno brzo razlaže elemente ugljenih hidrata, podižući naglo nivo šećera u krvi.“

Cilj je da se glikemijski indeks u našim telima održi na srednjem ili niskom nivou i da uz to konzumiramo i proteine i nezasićene masti koji će pomoći da se glikemijsko opterećenje u telu smanji. Kada ovo učinimo, osećamo se sitijim, energičnijim i poletnijim. To je daleko bolje za organizam nego unošenje hrane koja izaziva naglo iskorišćavanje energije i brzo ogladnjivanje nedugo nakon obroka.

Zvuči zbinjujuće? Da bismo vam olakšali, sastavili smo listu onoga što ne bi trebalo da jedete dok ste na odmoru.

Beli hleb

Mislite da će malo džema na tostu “popuniti rupu” u vašem stomaku? Razmislite ponovo. Istraživanja pokazuju da beli hleb podiže nivo insulina u krvi i čini da se osećate još gladnije. Beli hleb je lišen vlakana preko potrebnih za osećaj sitosti što će vas naterati da ubrzo posegnete za još jednom kriškom.

Čips i ostale slane grickalice

Da li ste se ikad zapitali zašto na rafovima u Sjedinjem američkim državama postoji ogroman izbor čipseva najrazličitijih ukusa? Te slane grickalice su “zarazne” i mogu biti odličan lek protiv mamurluka, ali su sačinjene od prostih ugljenih hidrata koji će učiniti pravi rolerkoster insulina u vašem telu. Rezultat je javljanje osećaja gladi, ali vam sada treba i nešto slatko, da vas opet “podigne”.

Brza hrana

Brza hrana sadrži velike količine soli što izaziva dehidrataciju koja često imitira osećaj gladi. Drugo, brza hrana je bogata trans-mastima koje mogu smanjiti sposobnost organizma da kontroliše apetit i treće, izaziva velike skokove insulina koji izazivaju osećaj „rupe u stomaku“.

Kineska hrana

U veliki deo azijske hrane dodaje se pojačivač ukusa zvani mononatrijum glutaminat. Poznat je po štetnom dejstvu na organizam, kao i izazivanju osećaja gladi.

Suši

Možda vam se čini da su raznovrsne namirnice u ovom japanskom specijalitetu dobro izbalansirane, ali suši, zapravo, pretežno čini pirinač, a mnogo manje proteini. Neke vrste sušija sadrže preko 30 grama ugljenih hidrata, onoliko koliko sadrže i tri kriške belog hleba.

Pica i pasta

Ako planirate da provedete odmor u Italiji, naš savet je da preskočite tanjir špageta ili porodičnu picu. Ne samo da su porcije u restoranima obično do četiri puta veće od preporučene količine, već će vas konzumiranje ovih prostih ugljenih hidrata učiniti kasnije još gladnijim jer naglo snižavaju nivo šećera u krvi i hormone zadužene za regulisanje osećaja gladi.

Pecivo

Iako je pecivo po tradiciji deo svakog francuskog doručka, kroasani se u osnovi sastoje od brašna i šećera, a nedostaju im vlakna ili nutrijenti koji bi vas zasitili.

Alkohol

Nema ništa bolje od hladnog piva ili izvrsnog koktela na kraju dana, ali to vas neće zasititi. Alkohol, zapravo, povećava osećaj gladi i smanjuje osećaj sitosti posle jela.

Foto: stockimages/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare