Recepti

Obradujte najmilije Uskršnjim zekom

Praznik je vreme za lepe stvari koje vas čine srećnim! Pročitajte kako da napravite uskršnjeg zeku...

Nedelja, 20.04.2014.

14:50

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Potrebni sastojci:

  • 250 ml mleka
  • 1 kockica kvasca
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica šećera
  • 700g brašna
  • 1 kašika sirćeta
  • 100 ml ulja
  • 2 jaja

Za fil:

  • 100g margarina
  • 3 kašike pavlake
  • 50g stišnjene šunke
  • 50g gauda sira

Slaðana Bokiæ

Za premazivanje i dekoraciju: 1 jaje, 10g kima, 10g susama i 3 špagete.

Priprema:

U mlako mleko stavite kašičicu šećera i izmrvljenu kocku kvasca i ostavite da nadođe. Kada kvasac nadođe dodajte ulje, so, sirće i 2 jaja, pa sve lepo pomešajte. Zatim postepeno dodajte brašno i zamesite testo. Ostavite da odstoji oko 40 minuta. Nadošlo testo premesite i podelite na dva dela. Svaki deo podelite na 5 loptica tako da ukupno dobijete 10 loptica.

Razvucite jednu lopticu u obliku kruga prečnika 20 cm i premažite je margarinom. Razvucite i drugu lopticu, prebacite preko prve pa i nju namažite margarinom. Zatim preko margarina namažite dve kašike pavlake, preko poređajte stišnjenu šunku i sir isečen na tanke listiće. Razvite treću lopticu, stavite je preko druge loptice, tačnije preko sira. Umutite jaje i premažite testo. Zatim razvite četvrtu lopticu malo veću od prethodnih. Zatim sa manjom čašom izvadite rupe za oči, a testo prebacite preko trećeg testa, a višak podvucite ispod. Tako napravljenu glavu prebacite u veliki pleh obložen papirom za pečenje pa je celu premažite jajetom.

Krugove koje ste izvadili na jednom kraju pritisnite i stavite ispod rupa za oči, na mestu gde će kasnije ići brkovi. Petu lopticu razvucite u duguljastu formu oko 20 cm i premažite je margarinom, razvucite šestu lopticu, premažite je margarinom, zatim kašikom pavlake, poređajte stišnjenu šunku i sir isečen na tanke listove. Razvucite sedmu lopticu i stavite preko šeste, namažite je margarinom. Razvite i osmu lopticu i stavite preko sedme. Zatim sve to razvucite u duguljastu formu dužine 30 cm, a zatim urolajte testo. Podelite ga na dva jednaka dela i rukama ih blago pritisnite.

Oba dela premažite jajetom. Preostale dve loptice takođe razvucite u duguljastu formu i u sredini svake nožem isecite uži oblik. Izvadite isečeno testo, a ostatak prebacite preko ušiju, višak podvucite pod testo. Uši namestite uz glavu s tim da zasečete nožem srednji deo uha. Zatim od viška testa koje je ostalo napravite nos i zube. Stavite kim za oči, a na delu gde su brkovi susam. Tri špagete premažite umućenim jajetom i stavite u pleh pored pogače. Pogaču pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 10 minuta, izvadite iz rerne, poklopite je aluminijumskom folijom pa pecite još 20 minuta. Skinite foliju i pecite još 10 minuta. Gotovu pogaču ukrasite i servirajte.

Recept je poslala: Slađana Bokić iz Zrenjanina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare