Recepti

Koliko šećera sadrži vaše omiljeno alkoholno piće

Da li ste znali da i vaša omiljena pića sadrže dosta šećera? Evo koliko tačno...

Subota, 15.02.2014.

16:55

Izvor: stvarukusa

Default images

Podeli:

Samo jedan litar piva ima više od devet kašičica šećera, što je daleko više od preporučene doze dnevnog unoša šećera, za odraslu osobu.

Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije nedavno su preporučili da muškarci ne bi trebalo da konzumiraju više od osam kašičica (32 gr) šećera dnevno, dok je za žene dovoljno 6 kašičica (24 gr) dnevno.

Obožavaoci džin tonika bi trebalo da znaju da to piće sadrži pet i po kašičica šećera u litri, dok svetlo pivo ima tri i po kašičice.

Sadržaj šećera u vinu varira u zavisnosti od tipa, pa slatko vino ima veći sadržaj šećera od čaše suvog belog vina.

Jedna velika čaša crnog vina ima samo četvrtinu kašičice šećera, dok je kuvano vino sadrži čak 11 kašika šećera.

Votka, džin i viski imaju minimalne tragove šećera, osim ako se mešaju sa gaziranim pićima, a čaša likera obično ima oko četiri kašičice šećera.

Pedeset mililitara suvog šerija ima samo četvrtinu kašičice šećera, u poređenju sa slatkim šerijem koji ima oko dve kašičice.

Zato, dok uživate u omiljenom piću ne zaboravite da i šećer koji se u njemu krije ubrojite u dnevni unos kalorija, ali i budete svesni o posledicama preteranog unosa šećera.

Izvor: stvarukusa.rs
Foto: sxc.hu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare