Recepti

Krofnice punjene trešnjama i bademima

Kako leti organizam teže podnosi jaku hranu i preslatke deserte, pokušajte da napravite jednu laganu poslasticu. Ove zanimljive krofnice, koje sadrže u sebi savršen spoj trešanja i badema, probudiće u vama sva čula...

Četvrtak, 18.07.2013.

15:36

Izvor: hranazadusu.com

Default images

Podeli:

Krofnice punjene tresnjama i bademima Sastojci 170 g secera 7 g suvog kvasca 600 g brasna za hleb + jos za posipanje 125 g hladnog putera 60 g omeksalog putera 2 jajeta pola kasicice ekstrakta vanile 500 g tresanja 100 g sirovih badema secer u prahu 1 kasicica soli Priprema U manji sud sipajte 300 ml tople vode. Dodajte 1 kasicicu secera i kvasac, pa izmesajte da se razmuti i ostavite da odstoji 10 minuta. Prosejte brasno u veci sud, pa mu dodajte tri cetvrtine kolicine preostalog secera i kasicicu soli. Hladan puter isecite na komadice, pa ga vrhovima prstiju utrljajte u brasno da dobijete mrvicastu smesu. Potom dodajte kvasac i jedno umuceno jaje, pa izmesajte da dobijete testo. Mesite testo par minuta, pa ga ostavite u blago nauljenom sudu, pokriveno, da odstoji na toplom mestu dok se ne udvostruci. U medjuvremenu, izblendirajte ostatak secera i bademe, pa ih pomesajte s vanilom, omeksalim puterom i preostalim jajetom. Tresnjama uklonite kostice. Zagrejte rernu na 220°C, a testo razvucite na debljinu od 1 cm. Isecajte krugove precnika 10 cm iz razvucenog testa. Na sredinu stavite po kasicicu-dve fila od badema, pa oko kasiku tresanja. Strane testa podignite preko fila da ga prekrijete i slepite krajeve prstima, pa kratko i pazljivo oblikujte loptice. Pleh oblozite papirom za pecenje, pa na papir redjajte krofnice, lepljenom stranom nadole, tako da budu razmaknute oko 4 cm jedna od druge. Ostavite ih da odstoje oko 45 minuta, pa ih pecite 15 minuta. Kada se prohlade, pospite ih secerom u prahu. Uzivajte u ovoj poslastici! Izvor i foto: hranazadusu.com hranazadusu.com Kako leti organizam teze podnosi jaku hranu i preslatke deserte, pokusajte da napravite jednu laganu poslasticu. Ove zanimljive krofnice, koje sadrze u sebi savrsen spoj tresanja i badema, probudice u vama sva cula... Kako leti organizam teze podnosi jaku hranu i preslatke deserte, pokusajte da napravite jednu laganu poslasticu. Ove zanimljive krofnice, koje sadrze u sebi savrsen spoj tresanja i badema, probudice u vama sva cula...

Sastojci

  • 170 g šećera
  • 7 g suvog kvasca
  • 600 g brašna za hleb + još za posipanje
  • 125 g hladnog putera
  • 60 g omekšalog putera
  • 2 jajeta
  • pola kašičice ekstrakta vanile
  • 500 g trešanja
  • 100 g sirovih badema
  • šećer u prahu
  • 1 kašičica soli

Priprema

U manji sud sipajte 300 ml tople vode. Dodajte 1 kašičicu šećera i kvasac, pa izmešajte da se razmuti i ostavite da odstoji 10 minuta.

Prosejte brašno u veći sud, pa mu dodajte tri četvrtine količine preostalog šećera i kašičicu soli. Hladan puter isecite na komadiće, pa ga vrhovima prstiju utrljajte u brašno da dobijete mrvičastu smesu. Potom dodajte kvasac i jedno umućeno jaje, pa izmešajte da dobijete testo. Mesite testo par minuta, pa ga ostavite u blago nauljenom sudu, pokriveno, da odstoji na toplom mestu dok se ne udvostruči.

U međuvremenu, izblendirajte ostatak šećera i bademe, pa ih pomešajte s vanilom, omekšalim puterom i preostalim jajetom. Trešnjama uklonite koštice.

Zagrejte rernu na 220°C, a testo razvucite na debljinu od 1 cm. Isecajte krugove prečnika 10 cm iz razvučenog testa. Na sredinu stavite po kašičicu-dve fila od badema, pa oko kašiku trešanja. Strane testa podignite preko fila da ga prekrijete i slepite krajeve prstima, pa kratko i pažljivo oblikujte loptice. Pleh obložite papirom za pečenje, pa na papir ređajte krofnice, lepljenom stranom nadole, tako da budu razmaknute oko 4 cm jedna od druge.

Ostavite ih da odstoje oko 45 minuta, pa ih pecite 15 minuta. Kada se prohlade, pospite ih šećerom u prahu.

Uživajte u ovoj poslastici!

Izvor i foto: hranazadusu.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare