Fitnes i dijeta

Kako da od vežbanja stvorite naviku

Vežbanjem ne samo da ćete uspeti da održite težinu na optimalnom nivou i pobedite bolesti, već ćete bolje spavati i biti bolje raspoloženi...

Četvrtak, 04.12.2014.

16:15

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Da li ste se ikada zapitali zašto vam ne polazi za rukom da vežbate? Odgovor je sasvim jednostavan – niste stvorili naviku. Baš kao što imate svoje jutarnje rituale dok se spremate za posao, isto tako vam i vežbanje može postati navika. Pola sata dnevno sasvim je dovoljno, a ne košta ništa.

Počnite polako

Čak i nešto sasvim jednostavno kao što je lagana šetnja može podstaći vaš um na navikavanje na radnju i stvaranje navike. Najbitnije je da napravite taj prvi korak, koji će voditi ka drugom, pa trećem... Dajte sebi bar 30 dana za prilagođavanje promenama koje ste uneli u svoj život.

Odredite vreme za vežbanje i držite se toga

Odredite vreme u toku dana koje će biti rezervisano samo za vežbanje i koje neće okupirati ništa drugo. Ako svakog dana budete vežbali u isto vreme, znatno lakše ćete stvoriti rutinu.

Neka vam zdravlje bude prioritet

Pokazalo se da ljudi koji se bave fizičkom aktivnošću donose znatno bolje odluke u životu, a zahvaljujući kratkoj šetnji veće su šanse da ćemo se opredeliti za zdrav obrok.

Ne preterujte

Preterano vežbanje može dovesti do hronične iscrpljenosti i neuspeha u održavanju rutine. Navike bi trebalo upražnjavati bez mnogo pripreme i razmišljanja o onome što radimo. Dobra kondicija i odlično zdravlje ne dolaze preko noći - u pitanju je veza između duha i tela koju bi trebalo da negujete do kraja života.

Foto: marcolm/FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare