Fitnes i dijeta

Evo zašto je dobro da jedete sporo

Obroci su jedna od prvih stvari koja pati kad nemamo vremena - umesto da na miru sednemo, pojedemo i uživamo, mi samo ubacimo hranu u sebe i idemo dalje...

Petak, 31.10.2014.

12:58

Izvor: metro-portal.hr

Default images

Podeli:

Jedete li brzo ili sporo? Skoro da možemo da se kladimo da će većina ljudi odgovoriti ‘brzo’ jer je, zbog ovog ludog tempa života koji nam je nametnut, prva stvar na koju ne želimo da gubimo previše vremena upravo hrana.

Ali, tu grešimo iz nekoliko razloga - prvo, obično se dešava da se prejedemo jer mozak nema vremena da shvati da smo pojeli dovoljno, pa ćemo natrpati u sebe sve što nađemo pred sobom.

Drugo, ne obraćamo pažnju na ukuse i teksturu hrane. Kad jedete sporije, svaki obrok je doživljaj za sebe, a još kad se setite truda uloženog u kuvanje, prava je šteta što ne posvećujete dovoljno pažnje hrani. Obrok bi trebalo da traje od pola sata do sat vremena, a ručak se obično smaže za pet minuta.

Pritom, kad jedemo brzo, rizikujemo da stvorimo sebi probavne smetnje, pa vredi poslušati par saveta u vezi toga kako da usporite jedenje. Treba da jedete pre nego što postanete neizdrživo gladni, jer ćete se tada lakše suzdržati i jesti s merom i u miru.

Između svakog zalogaja odložite pribor za jelo na tanjir i sažvaćite hranu svesno, razmišljajući o onome što radite, i nastojeći da osetite sve ukuse koje možete. Nemojte da razbijate glavu drugim stvarima - obrok je vreme mira i užitka.

Izvor: metro-portal.hr
Foto: Ambro/FreeDigitalPhotos.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare