Fitnes i dijeta

Uz ove savete smršajte pola kilograma nedeljno

Male izmene u svakodnevnom životu, pomoći će vam da smršate bez strogih dijeta…

Utorak, 16.09.2014.

13:29

Izvor: Super žena

Default images

Podeli:

Gubitak telesne mase je poprilično težak proces, ali održavanje te težine još je teže. Uz pomoć ovih tako jednostavnih saveta rezultati neće izostati, a uz kontrolu porcija i redovno vežbanje, osiguraćete sebi vitku liniju konstantno – a ne samo kada je vreme da se uvučete u bikini!

Ubacite zdravo povrće u svako jelo

Nedavna studija objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition otkrila je da pire od karfiola, tikvica ili šargarepe, koji se može dodati u različita jela od hleba, kao dodatak mesu ili testenini, povećava unos vlakana, a drastično smanjuje unos kalorija. A dobra vest je da ako povrće dodate u razmeri od 25 posto, jelu neće promeniti ni ukus ni teksturu.

Koristite humus umesto majoneza

Umake bogate masnoćama i različite namaze, poput, na primer, kečapa bogatog šećerom ili masnog majoneza, zamenite humusom, koji je mnogo zdravija opcija. Ne samo da ćete duže biti siti, zahvaljujući velikoj količini vlakana, već ćete u proseku u organizam uneti oko 250 kalorija manje.

Izvadite sir iz sendviča

Ako napravite sendvič bez sira, u organizam ćete uneti od 70 do 120 kalorija manje. Osim toga, iako se čini da je upravo sir osnovni sastojak u sendviču, njegovim uklanjanjem ukus sendviča se neće drastično menjati. Izbegavajte sir nedelju dana i izgubićete i do 500 kalorija.

Unosite samo kalorije koje se žvaću

Eliminišite šejkove, kafe s ukusima ili pak sokove koje pijete svakoga dana. Verovali ili ne, tako ćete konzumirati od 500 do 700 kalorija manje dnevno.

Skuvajte sebi crnu kafu

U organizam možete uneti i do 200 kalorija manje ako kafu s puno mleka ili belu kafu zamenite klasičnom crnom. Osim toga, izbegavajte i šećer i tako unesite 100 kalorija manje.

Jedite kod kuće

Ako ste kod kuće obavezno spremite doručak ili ponesite ručak na posao, i tako ćete uneti i do hiljadu kalorija manje samo u jednom danu. Naime, hrana koju jedete u restoranima ili na mestima brze hrane neretko je puna masti, šećera, natrijuma i rafiniranih žitarica i to u znatno većim količinama nego hrana skuvana kod kuće. No ako baš morate da jedete napolju, izbegavajte dodatke kao što su različiti prelivi za salate i umaci.

Koristite manji tanjir

Tako ćete uštedeti od 300 do 600 kalorija. Naime, u trendu su veliki lepo dizajnirani tanjiri, ali to vam po pitanju smanjenja unosa kalorija baš i ne ide na ruku. Veliki tanjir činiće porciju hrane vizuelno manjom, pa ćete pojesti više nego što vam je potrebno. Kod manjih tanjira je efekat je obrnut te ćete prilikom svakog obroka jesti manje.

Pre svakog jela dobro razmislite

Ponekad izbor hrane koju ćete jesti nema nikakve veze sa fiziološkom potrebom. Vrlo često jedemo zato što nam je dosadno ili smo žedni. Stoga, kada poželite nešto da pojedete, dajte sebi nekoliko minuta i razmislite da li ste uopšte gladni – odgovor bi vas mogao iznenaditi.

izvor i foto: cosmpolitan; partisyu/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare