Fitnes i dijeta

Kako da se ugojite na zdrav način?

Da li spadate u onaj tip ljudi koji vrlo teško dobijaju na težini? Evo kako da uspešno nabacite par kilograma...

Utorak, 02.09.2014.

13:08

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Unošenje odgovarajuće količine kalorija najbitnije je za svaku dijetu. Da biste dobili na težini, potrebno je da unesete oko 500 dodatnih kalorija dnevno. Na primer, ako vaše telo u proseku troši 2000 kalorija dnevno, potrebno je da u toku dana unesete 2500 kalorija. Najbolje bi bilo da ih pravilno rasporedite po obrocima, recimo pet obroka dnevno od po 500 kalorija.

Ali nije dovoljno unositi samo dodatne kalorije, pitanje je i kog su one kvaliteta. Neophodno je izbegavati prerađenu hranu, kao i hranu punu šećera ili ugljenih hidrata. Upamtite, glavni cilj je izbalansirana ishrana koja će obezbediti sve nutrijente potrebne vašem telu. Treba da dobijete na težini, a ne da postanete gojazni. Zato se fokusirajte na hranu bogatu proteinima i vlaknima.

Naravno, znamo da to neće biti lako – postojaće trenuci kada ćete dolaziti umorni s posla i nećete imati snage i volje za spremanje zdravog obroka. Zato je vrlo bitno da odvojite jedan dan u nedelji i pripremite obroke koje ćete sipati u posude i staviti u frižider. Takođe, potrudite se da redovno imate zdrave grickalice kod kuće kako ne biste posegli za „brzim“ rešenjima.

Dakle... dodatne kalorije definitivno će vam omogućiti da se ugojite, zdrava ishrana da obezbedite nitrijente organizmu i ne postanete gojazni, a zahvaljujući pripremanju obroka unapred bićete u mogućnosti da održite zdrav način života. Svi ovi faktori zajedno omogućiće vam da ostvarite svoj cilj.

Foto: stoonn/freedigitalphotos.net, mrsiraphol/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare