Fitnes i dijeta

Morate brzo da smršate? Onda se pridržavajte ovih saveta

Ako neko pati od viška kilograma to verovatno znači da jede previše slatkiša i testa, kao i da preteruje sa pivom ili vinom.

Nedelja, 31.08.2014.

12:21

Izvor: 24sata.rs

Default images

Podeli:

Ali, kako da se lišimo viška kilograma i masnoća? Prestanak unošenja nezdrave hrane se podrazumeva, ali šta je još potrebno?

1. Intervalni treninzi

Nisu svi kardio treninzi isti. Iako je svaki vid aktivnosti bolji od toga da se ništa ne radi, intervalni treninzi su efektivniji od ostalih. To znači da ćete potrošiti više kalorija za minut trčanja tokom ovog treninga nego tokom dva minuta na nekom drugom treningu.

2. Tokom dana hranite se zdravo i pravilno

Gladovanje nije rešenje. Može da ima efekat “na kratke staze”, ali na duži period učiniće da budete još deblji, izgubićete na mišićnoj masi, usporiće vam se metabolizam i usporiće se sagorevanje masti. Pravilna ishrana koja podrazumeva zdrave užine između obroka je ono što će dovesti do željenog rezultata. Tako će vaš nivo insulina biti u razumnim nivoima i daće vam energiju tokom čitavog dana.

3. Izbegavajte šećer

Šećer je vaš neprijatelj jer dovodi do oboljenja srca, dijabetesa i gojaznosti. Ako već morate da unosite šećer, jedite voće jer ono osim fruktoze sadrži i vitamine, minerale, vlakna i vodu.

4. Naspavajte se

Spavanje zaista igra veliku ulogu u gubitku kila. Potrudite se da “ugrabite” 7 do 8 sati sna tokom noći.

5. Vežbajte sa tegićima

Tradicionalno je mišljenje da je trening sa tegovima za bodibildere. Međutim, svako bi trebalo da, bar tri puta nedeljno barata tegovima jer ova vrsta treninga povećava vašu mišićnu masu.

6. Jedite masno

Da li ste sigurni da će mast, ako je unosite, da vam stvori masne naslage na telu? Ne baš. Zdrav organizam treba masti kako bi normalno funkcionisao i igrao ključnu ulogu u proizvodnji hormona. Ako je proizvodnja hormona prekinuta niskim nivoom masti, biće vam teže da oblikujete mišiće.

Mišići sagorevaju masti 24 sata dnevno, neregularnost u radu i proizvodnji hormona samo može loše da utiče na metabolizam i da vas učini debljim. Uzmite zdrave masti, iz ribe, lešnika, semenki i maslina, suncokreta i susamovog ulja.

7. Klonite se stresa

Uz zdrav san, ovo je ključni faktor za gubitak kilograma. Setite se kortizola, hormona stresa koji telo oslobađa kako bi odgovorio na stresnu situaciju. On može da dovede do toga da se neki ljudi prežderavaju, što će svakako dovesti i do taloženja masnih naslaga ukoliko je stres uvek prisutan u vašem životu. Probajte svakodnevno da se opustite i ako možete praktikujte jogu ili meditaciju.

8. Izbegavajte dijetalna pića (bez šećera)

Dijetalna pića možda i imaju manje šećera od njihovih “rođaka” koji to nisu, ali da li i koliko oni utiču na gubitak kilograma? Uglavnom dolazi do toga da se u pića stavljaju neki drugi zaslađivači koji će u vama da probude glad. Najbolje je da pijete samo vodu!

Izvor: 24sata.rs
Fptp: photostock/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare