Fitnes i dijeta

Opasan trend koji plasiraju poznate zvezde

Eksperti su optužili poznate ličnosti poput Kim Kardašijan da putem aplikacija stanjuju struk na fotografijama, te da loše utiču na mlade devojke širom sveta koje zbog njihovih lažno savršenih tela imaju problema s ishranom.

Sreda, 16.04.2014.

15:43

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Stanjivanje struka putem mobilnih aplikacija pre nego što se fotografija okači na društvene mreže je način da se poznate ličnosti predstave u što boljem svetlu.

Prva na listi onih koji to rade je Kim Kardašijan, koja pre obrade fotografije u Instagramu modifikuje određene delove tela.

Jedna od najpopularnijih aplikacija za mršaviji izgled ima više od 100 miliona korisnika širom sveta i u njoj vas uveravaju da će "stanjiti vaše telo na najlakši način". U drugoj aplikaciji savetuju korisnicima da "ne čekaju na savršeni škljoc" već da koriste njihovu aplikaciju.

Psiholog Sara Makmejon kaže da ponašanje Kim Kardašijan na društvenim mrežama može oštetiti mentalno stanje mladih devojaka.

"Ona nas tera da mislimo da niko nema šanse da izgleda tako dobro“, kaže Sara, koja pomaže onima koji imaju poremećaje u ishrani – „Dešava se da mladi gledaju slike svojih prijatelja na Fejsbuku, pa požele da imaju razmak između butina, iako nisu za to genetski predodređeni.“

Stručnjaci za Fotošop navode na lako možemo primetiti kada je neka slika prethodno "stanjena" i to prema blagim zakrivljenostima predmeta u pozadini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.