Fitnes i dijeta

Većina žena pravi ove greške kada vežba

Teretanu plaćate, pa i zaslužujete da izvučete najbolje iz njene ponude, ali ako pravite neke od ovih uobičajenih grešaka, to verovatno neće biti slučaj. Sledite savete stručnjaka i sigurno ćete vrlo brzo primetiti promene na telu.

Subota, 12.04.2014.

13:12

Izvor: B92

Default images

Podeli:

1. Ne koristite teške tegove

Izbegavate tegove jer vas je sramota ili vas je straha da ćete postati premišićavi. No, tu je greška. Imamo dva tipa mišićnih vlakana – brza i spora. Ako ne koristite teže tegove, zanemarujete ceo niz mišićnih vlakana, uglavnom onih brzih, koji su važni za brzo kretanje, dizanje težih predmeta, za kralicu i stabilnost kukova', kaže Mišel Olson, profesorka fizičkog vaspitanja na Auburn Montgomeri univerziteta i autorka DVD-a “Perfect Legs, Glutes & Abs”.

A neka vas ne brine ni to da ćete postati premišićave. “Žene ne mogu da dobiju toliko na mišićnoj masi, jer imamo niske koncentracije muškog hormona testosterona, koji je nužan kako bi se povećala mišićna masa do tako vidljivog nivoa.”

2. Nemate plan

Želite da izgubite 10 kilograma, da budete u stanju da pretrčite pet kilometara ili postanete fleksibilniji? “Postoje posebne vežbe za sve od navedenih ciljeva, a ne postoji jedan opšti program koji će sve to zadovoljiti”, kaže Olson. “Ako nemate plan za rešavanje svojih potreba i želja, trebaće vam više vremena da postignete željeno ili ćete izazvati promene koje vam nisu potrebne ili čak nisu primerene za vas.”

Vaš primarni cilj (gubitak težine, izdržljivost, snaga) treba uticati na količinu, intenzitet i vrstu vežbi (kardio, vežbe otpora, istezanje) u svakom treningu, zbog čega Olson kaže da je važno odvojiti vreme za susret s kvalifikovanim trenerom u teretani, koji će odraditi procenu i pomoći vam u stvaranju specifičnog programa.

3. Ne trudite se dovoljno

Možete u teretani provesti dva sata, ali koliko ste vremena proveli intenzivno trenirajući? Da, fitnes treba da bude zabavan, ali ako u rutinu uključite čitanje magazina na kardio spravi, velike su šanse da nećete postići željene rezultate.

Istraživanja su opet pokazala da povećanje intenziteta aktivnosti donosi veće zdravstvene koristi i osetno poboljšava vežbanje i izgled. “U teretani ne morate da provodite više vremena. Ako se usresredite samo na kvalitet svog rada, u njoj ćete provoditi manje vremena. To je razlog zbog kojeg je intervalni trening postao toliko popularan” kaže Olson. Stručnjaci preporučuju čitav niz promena intenziteta, ali mnogi će intervalni treninzi ići i do 85 odsto ili maksimalnog broja otkucaja.

4. Ne koristite pomoć stručnjaka

Ako klub ima trenere, fizioterapeuta, nutricionistu – koristite ih! “Oni su tu kako bi odredili koje greške pravite, a koje vama možda nisu toliko očigledne, ali vam mogu otežati napredovanje ili izazvati povredu.

To je posebno važno ako je vaš cilj gubitak težine. Tada je ono što jedete jako važno, pogotovo ako redovno vežbate.

“Stručnjak može ubrzati proces i postizanje rezultata, ali i sprečiti da radite nepotrebne vežbe ili se izgladnjujete”.

Izvor: magazine.net
Foto: photostock/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare