Fitnes i dijeta

Šta jesti pre i posle treninga?

Ako ste aktivni, uz vežbanje je potrebno paziti i i na ishranu. Danas nećemo pisati o namirnicama koje bi trebalo da jedete tokom dana, nego o onima koje se preporučuju za grickanje pre i posle treninga.

Četvrtak, 30.01.2014.

15:51

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Sta jesti pre i posle treninga? Regularno "grickanje" je od velike vaznosti za zdrav aktivan nacin zivota. Mali obroci pre i nakon treninga treba da budu hranljivi, ukusni i da zadovoljavaju vase dnevne potrebe. Aktivna zena bi trebalo da pojede grickalica u rasponu od 100 do 200 kalorija, a aktivni muskarci ipak malo vise. Medjutim, pitate se koje su to namirnice? Voce i jogurt Sveze voce daje organizmu brzu dozu energije. Voce poput ananasa, narandze i kivija puno je vitamina C koji je potreban zglobovima i vezivnom tkivu. Par sati pre treninga napravite salatu od voca s jogurtom, a sve "zacinite" s malo orasastih plodova. Sveza salata Obicna salata cini jedan super obrok. Na primer, jedna casa graska ima oko 35 kalorija, a odlican je izvor magnezijuma koji pomaze u izgradnji misica i ojacava kosti. Napravite salatu od svezeg povrca, a za dodatak kalcijuma na vrh pospite malo parmezana. Jaja Jedno jaje ima oko 72 kalorije, 1.6 grama zasicenih masti, lutein i vitamine A i B12. Vecina hranjivih materija se nalazi u zumancetu jajeta, stoga jedite i belance i zumance kako biste iskoristili sve dobrobiti jajeta za organizam. Paradajz corba Lagana i sveza paradajz corba moze se jesti hladna ili topla, ne samo kao predjelo nego i kao medjuobrok. Paradajz je dobar izvor vlakana, vitamina A i C, kalijuma koji se nalazi u vecini sportskih pica jer pomaze organizmu da odrzi ravnotezu tecnosti i deluje kao zastita od grceva. Pre treninga ne bi trebalo da unosite masti, jer se one sporo vare. Potrudite se da se ogranicite na oko 15 grama masti u obroku pre treninga. Medjutim, korisno je da znate da esencijalne masti podizu i odrzavaju nivo testosterona – kljucnog hormona za izgradnju misica. Ove masti mozete da unesete kroz tunjevinu, jaja i piletinu. Izvor: ordinacija Foto: stockimages/freedigitalphotos.net Ordinacija Ako ste aktivni, uz vezbanje je potrebno paziti i i na ishranu. Danas necemo pisati o namirnicama koje bi trebalo da jedete tokom dana, nego o onima koje se preporucuju za grickanje pre i posle treninga. Ako ste aktivni, uz vezbanje je potrebno paziti i i na ishranu. Danas necemo pisati o namirnicama koje bi trebalo da jedete tokom dana, nego o onima koje se preporucuju za grickanje pre i posle treninga.

Regularno "grickanje" je od velike važnosti za zdrav aktivan način života. Mali obroci pre i nakon treninga treba da budu hranljivi, ukusni i da zadovoljavaju vaše dnevne potrebe. Aktivna žena bi trebalo da pojede grickalica u rasponu od 100 do 200 kalorija, a aktivni muškarci ipak malo više. Međutim, pitate se koje su to namirnice?

Voće i jogurt

Sveže voće daje organizmu brzu dozu energije. Voće poput ananasa, narandže i kivija puno je vitamina C koji je potreban zglobovima i vezivnom tkivu. Par sati pre treninga napravite salatu od voća s jogurtom, a sve "začinite" s malo orašastih plodova.

Sveža salata

Obična salata čini jedan super obrok. Na primer, jedna čaša graška ima oko 35 kalorija, a odličan je izvor magnezijuma koji pomaže u izgradnji mišića i ojačava kosti. Napravite salatu od svežeg povrća, a za dodatak kalcijuma na vrh pospite malo parmezana.

Jaja

Jedno jaje ima oko 72 kalorije, 1.6 grama zasićenih masti, lutein i vitamine A i B12. Većina hranjivih materija se nalazi u žumancetu jajeta, stoga jedite i belance i žumance kako biste iskoristili sve dobrobiti jajeta za organizam.

Paradajz čorba

Lagana i sveža paradajz čorba može se jesti hladna ili topla, ne samo kao predjelo nego i kao međuobrok. Paradajz je dobar izvor vlakana, vitamina A i C, kalijuma koji se nalazi u većini sportskih pića jer pomaže organizmu da održi ravnotežu tečnosti i deluje kao zaštita od grčeva.

Pre treninga ne bi trebalo da unosite masti, jer se one sporo vare. Potrudite se da se ograničite na oko 15 grama masti u obroku pre treninga. Međutim, korisno je da znate da esencijalne masti podižu i održavaju nivo testosterona – ključnog hormona za izgradnju mišića. Ove masti možete da unesete kroz tunjevinu, jaja i piletinu.

Izvor: ordinacija
Foto: stockimages/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare