Fitnes i dijeta

Kako životne navike utiču na gojaznost?

Specifični načini ishrane i druge životne navike mogu da utiču na uspeh strategije "jedete manje,a vežbajte više" za sprečavanje gojaznosti dugoročno gledano, pokazuju rezultati nove studije.

Subota, 18.01.2014.

15:45

Izvor: Lekarinfo.com

Default images

Podeli:

Kako zivotne navike uticu na gojaznost? Studija je sprovedena na 120 hiljada americkih zena i muskaraca koji ne boluju od hronicnih bolesti i nisu gojazni. Odnosa izmedju promene zivotnih navika i tezine su procenjivane svake 4 godine. Istrazivaci su otkrili da u okviru svakog cetvorogodisnjeg perioda, ucesnici su dodavali u proseku 1,4 kg. Bazirajuci se na dnevnoj osnovi, cetvorogodisnja promena tezine bila je najblize povezana sa unosom cipsa, krompira, secera, zasladjenih pica, nepreradjenog crvenog mesa, mesnih preradjevina, a obrnuto povezan sa unosom povrca, integralnih zitarica, orasima i jogurtom. Zbog cinjenice da gubitak tezine predstavlja ogromne izazove, primarna prevencija gojaznosti je globalni prioritet. Nekoliko zivotnih navika moze da utice da li osoba moze ili ne da odrzi energetsku ravnotezu ( unos kalorija = trosenje kalorija) u duzem vremenskom periodu . Na primer, konzumiranje zasladjenih pica, slatkisa i obradjenih namirnica moze da oteza odrzavanje energetske ravnoteze, dok potrosnja zitarica, voca i povrca to moze olaksati. Pored toga, gledanje televizije i spavanje mogu da uticu na potrosnju energije. Izvor: lekarinfo.com Foto: BrianHolm/FreeDigitalPhotos.net Lekarinfo.com Specificni nacini ishrane i druge zivotne navike mogu da uticu na uspeh strategije "jedete manje,a vezbajte vise" za sprecavanje gojaznosti dugorocno gledano, pokazuju rezultati nove studije. Specificni nacini ishrane i druge zivotne navike mogu da uticu na uspeh strategije "jedete manje,a vezbajte vise" za sprecavanje gojaznosti dugorocno gledano, pokazuju rezultati nove studije.

Studija je sprovedena na 120 hiljada američkih žena i muškaraca koji ne boluju od hroničnih bolesti i nisu gojazni. Odnosa između promene životnih navika i težine su procenjivane svake 4 godine.

Istraživači su otkrili da u okviru svakog četvorogodišnjeg perioda, učesnici su dodavali u proseku 1,4 kg. Bazirajući se na dnevnoj osnovi, četvorogodišnja promena težine bila je najbliže povezana sa unosom čipsa, krompira, šećera, zaslađenih pića, neprerađenog crvenog mesa, mesnih prerađevina, a obrnuto povezan sa unosom povrća, integralnih žitarica, orasima i jogurtom.

Zbog činjenice da gubitak težine predstavlja ogromne izazove, primarna prevencija gojaznosti je globalni prioritet. Nekoliko životnih navika može da utiče da li osoba može ili ne da održi energetsku ravnotežu ( unos kalorija = trošenje kalorija) u dužem vremenskom periodu . Na primer, konzumiranje zaslađenih pića, slatkiša i obrađenih namirnica može da oteža održavanje energetske ravnoteže, dok potrošnja žitarica, voća i povrća to može olakšati. Pored toga, gledanje televizije i spavanje mogu da utiču na potrošnju energije.

Izvor: lekarinfo.com
Foto: BrianHolm/FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare