Trgovinska saradnja EU i Iraka

Predstavnici EU i Iraka saopštili da su postigli "dobar napredak" u dvostranim trgovinskim pregovorima.

Info

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.11.2007.

13:33

Default images

Predstavnici Evropske unije i Iraka saopštili su da su postigli "dobar napredak" u dvostranim trgovinskim pregovorima i ukazali na obostranu spremnost da zaključe nov opšti ekonomski sporazum do marta iduće godine.

Šef pregovaračkog tima EU u razgovorima sa iračkom delagacijom Hugo Mingareli izrazio je sinoć, po okončanju dijaloga, nadu da će dve strane završiti pregovore "što je pre moguće".

Vođa iračkog pregovaračkog tima Mohamed Hamud Bidan je ukazao da je obavljeno oko 90 odsto posla, dodavši da bi preostala sporna pitanja mogla da budu rešena tokom sledeće runde razgovora, koji bi trebalo da se obave potkraj februara ili početkom marta 2008.

Sporazum o trgovini i saradnji EU i Iraka biće prvi aranžman te vrste između dve strane posle svrgavanja sa vlasti bivšeg iračkog predsednika Sadama Huseina u proleće 2003. godine.

Ovaj sporazum se smatra neophodnim uslovom da Irak uđe u sastav Svetske trgovinske organizacije, navodi agencija DPA u izveštaju iz Brisela.

Ukupna trgovina EU-Irak lani je procenjena na 6,3 milijarde evra, a 27-člana Unija je bila drugi partner Bagdada u robnoj razmeni sa svetom, odmah iza SAD.

Glavna odlika trgovine EU-Irak je velik deficit na strani Unije. Taj negativni saldo je prošle godine uvećan na više od pet milijardi evra, jer je protekle godine izvoz Evropske unije opao za oko 265 miliona evra u odnosu na 2005.

Bidan je naglasio da se već od iduće godine, ako se u njegovoj zemlji poboljša bezbednosna situacija, može računati na smanjenje deficita EU u dvostranoj robnoj razmeni.

Ovonedeljni trgovinski pregovori između Brisela i Bagdada su treći po redu od kako je dijalog prošle godine počeo.

Dve strane su, tokom najnovije runde pregovora, razmotrile širok krug ekonomskih pitanja od obostranog inrteresa, uključujući pre svega saradnju u energetici, zaštiti čovekove okoline i u oblasti nauke i tehnologije.

EU je iz svojih fondova, počev od 2003. godine, uložila oko 800 miliona evra za finansiranje ratom opustošene iračke ekonomije, u kojoj proizvodnja i izvoz nafte i dalje zauzimaju dominantno mesto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: