Prelazni sporazum od 1. februara

Srbija će 1. februara početi da primenjuje Prelazni trgovinski sporazum sa Evropskom unijom, najavila je danas ministarka finasija Srbije Dijana Dragutinović.

Info

Izvor: Beta

Ponedeljak, 26.01.2009.

14:48

Default images

Srbija će 1. februara početi da primenjuje Prelazni trgovinski sporazum sa Evropskom unijom (EU), najavila je danas ministarka finasija Srbije Dijana Dragutinović.

Ona je na skupu o fiskalnoj decentralizaciji u Srbiji kazala da će istovremeno carine na uvoz automobila iz EU biti prepolovljene na 10 odsto.

"U tehničkom smislu to nije jednostrana primena Prelaznog trgovinskog sporazuma jer je srpska roba oslobođana carina na tržištu EU", kazala je ona i dodadajući da su "oni to uradili pre nas".

Primena sporazuma trebalo je da počne od 1. januara ove godine, ali je odložena pošto Skupština nije usvojila na vrema izmene Zakona o carinama kojima se to omogućava.

Prelaznim trgovinski sporazum sa Evropskom unijom predviđeno da se u narednih šest godina postepeno liberalizuje trgovina industrijskim i
poljoprivrednim proizvodima.

Srpska industrija će se najduže štititi pri uvozu robe koja je na listi "najosetljivijih proizvoda", među kojima su nameštaj, obuća, oružje, keramički proizvodi, staklo, gvožđe, čelik, bakar, aluiminijum i proizvodi od tih metala.

U prvoj godini primene sporazuma carina na te proizvode iznosiće 85 odsto dosadašnje, a među "najosetljivijim proizvodima" su i traktori manje snage, bicikli, motokultivatori, hartija i karton i električne mašine i oprema.

Za sledeću kategoriju - "veoma osetljive" proizvode - carina bi se postepeno smanjivala četiri godina, i to prvo na 80 odsto od postojeće, zatim na 60, 40 i 20 odsto, a od 2013. godine bi bila ukinuta.

Na toj listi su sapun i razni proizvodi hemijske industrije, plastične mase, prirodna i veštačka krzna, kaučuk i drvo i proizvodi od njih, zatim proivodi od kamena, gipsa, cementa, betona i azbesta, alati, železnički i tramvajski vagoni i igračke.

Carine na "osetljive proizvode", treću kategoriju prema prelaznom trgovinskom sporazumu, smanjivale bi se u naredne tri godine, odnosno
do 2011. godine, a smanjenje u prvoj godini bi bilo na 70 odsto, a zatim na 40 odsto sadašnje carinske stope.

U toj grupi su so, mineralna goriva i ulja, šeširi i kape, vozila za sneg, golf vozila, kao i merni, kontrolini, precizni, medicinski i hirurški instrumenti i aparati.

Sporazum o stabilizacioji priduživanju Srbije Evropskoj uniji i Prelazni trgovinski sporazum potpisani su 29. aprila 2008. godine u Briselu, a ratifikovani su u Skupštini Srbije 9. septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: