Hubačkova: Srbija kandidat 2009.

Srbija bi mogla da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji sledeće godine, izjavila je danas češka ambasadorka u Srbiji, Hana Hubačkova.

Info

Izvor: B92

Sreda, 19.11.2008.

16:13

Default images

Ona smatra da bi se to moglo desiti ako Vlada u Beogradu istraje na svom snažnom evropskom kursu. "Zaista se nadamo da će uslovi koje Srbija treba da ispuni da bi dobila status kandidata biti ispunjeni," dodala je Hubačkova za češku agenciju CCTK, posle sastanka ambasadora EU u Srbiji.

Hubačkova je, međutim, podsetila, da će proces priključenja Srbije Uniji potrajati još neko vreme.

Ona je rekla i da će se češka Republika, tokom predsedavanja EU u prvoj polovini sledeće godine, potruditi da Srbija ispuni uslove za ukidanje viza za građane koji putuju u zemlje Unije.

Kao što su više puta izjavljivali zvaničnici vlade u Pragu, integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU biće jedan od prioriteta češkog predsedavanja Unijom.

Potpredsednik češke vlade za evropska pitanja Aleksandar Vondra, izjavio je ranije da je u interesu njegove zemlje da "Zapad, a ne Kremlj, bude gravitacioni centar Beograda", podseća češka agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: