Paet: Srbija za pet godina u EU

Estonija podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.10.2008.

17:04

Default images

Značajan napredak na putu ka Evropskoj uniji, koji je Srbija načinila u poslednjih mesec dana, ohrabruje Estoniju da u potpunosti podrži Beograd u evropskim integracijama, izjavio je danas ministar spoljnih poslova te zemlje Urmas Paet.

"Impresioniran sam brzinom razvoja događaja u Srbiji u poslednjih mesec dana. Ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju je dobar signal. Tu je, takođe, i sve bolja atmosfera za ulaganja u Srbiju. To nas ohrabruje da 100 posto podržavamo Srbiju u daljim koracima ka EU", rekao je Paet na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim srpskim kolegom Vukom Jeremićem.

Paet je podsetio da su građani Estonije pet godina pre punopravnog članstva u EU stavljeni na belu šengen listu i ukinute su im vize za putovanja u zemlje EU.

"Mislim da ste i vi toliko daleko od EU, jer mislim da će i građani Srbije uskoro dobiti slobodan vizni režim", rekao je on.

Paet je izrazio očekivanje da će i EU uskoro odlučiti da parlamenti njenih članica počnu sa ratifikacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ocenio da je potrebna i bliža saradnja između Srbije i NATO-a.

Jeremić je rekao da Estonija "dobro razume" probleme kroz koje Srbija prolazi na putu ka članstvu u EU, jer su "i sami prošli kroz taj težak i traumatičan proces".

Prema Jeremićevim rečima, dvojica ministara nisu se složila oko pitanja statusa Kosova i Metohije.

Srpski ministar je svom estonskom kolegi predstavio inicijativu Srbije za traženje savetodavnog mišljenja od Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostranog akta vlasti u Prištini i izrazio očekivanje da se Estonija tome neće protiviti.

"Protivljenje tome predstavljalo bi protivljenje fundamentalnom pravu jedne zemlje da traži rešenje problema kroz institucije UN", rekao je Jeremić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: