Deda: Vlladavine prava zavisi od EU

Iljir Deda izjavio je danas u Kosovskoj Mitrovici da uspostavljanje vladavine prava na severu Kosova zavisi od Evropske unije.

Info

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.10.2008.

16:51

Default images

Direktor Kosovskog instituta za istraživanje i razvoj politike (KIPRED) Iljir Deda izjavio je danas u Kosovskoj Mitrovici da uspostavljanje vladavine prava na severu Kosova zavisi od Evropske unije.

Ako ništa ne bude urađeno u pravcu uspostavljanja vladavine prava na celoj teritoriji Kosova do aprila, Beogradu i Prištini biće ponuđena opcija podele Kosova, rekao je Deda.

Podela je najgore rešenje za Kosovo, najgore za kosovske Srbe južno od Ibra, jer bi time stvorili dve monoetničke zajednice koje neće biti funkcionalne, a imali bismo ekonomskih i drugih problema, rekao je on.

Deda, funkcioner kosovske vlade dok je na njenom čelu bio Bajram Redzepi, izjavio je da je podela Kosova kratkoročna opcija, koja se mnogima čini kao najbolje rešenje, a, u stvari, bi predstavljala nekoliko dekada balkanske destabilizacije, pa čak i ako bi podelu dogovorili Beograd i Priština.

On je ocenio da su Srbi južno od Ibra najveći saveznici za očuvanje celovitosti Kosova, ističući da, ako dođe do podele, pada Ahtisarijev plan, ali i funkcionalnost i ideja o Kosovu kao državi.

KIPRED je danas u južnom delu Kosovske Mitrovice predstavio Plan za ekonomsko-političko rešenje za Mitrovicu i Zvečan.

U prvoj fazi plana (uspostavljanje vladavine prava) preporučuje se potpuno raspoređivanje Euleksa na severu Kosova, vraćanje carinske službe, rešavanje statusa Kosovske policijske službe i ukidanje "paralelnih bezbednosnih struktura".

U drugoj fazi (sprovođenje decentralizacije april - novembar 2009) predlaže se organizovanje opštinskih izbora na severu Kosova novembra 2009. godine i organizovanje donatorske konferencije za Mitrovicu i Zvečan na kojoj bi se za infrastrukturu i razvoj prikupilo između 30-50 miliona evra.

U trećoj fazi KIPRED predlaže formiranje "bescarinske zone" i primenu "specijalne investicine oblasti".

Paket mera koji je predložio taj institut, kako je rečeno, ne može biti primenjen delimično, a sprovođenje bi moralo da počne novembra 2008. i da se završi sredinom 2010. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: