Romi se i dalje u problemima

Romi u Srbiji se, i pored značajnog napretka u unapređenju njihovog položaja, suočavaju sa teškim problemima.

Info

Izvor: Beta

Utorak, 21.10.2008.

21:04

Default images

Stalni koordinator agencija UN u Srbiji Lens Klark večeras je rekao da se mnogi Romi u Srbiji, i pored značajnog napretka u unapređenju njihovog položaja, suočavaju sa teškim problemima.

"Uprkos značajnom napretku, mnogi predstavnici romske zajednice u Srbiji i dalje se suočavaju sa teškim problemima", rekao je Klark na prijemu organizovanom povodom Dana UN.

Klark je rekao da se u Srbiji Dan UN obeležava pod sloganom "Svi kao jedan za uključivanje Roma" i da Srbija predsedava Dekadom Roma,
regionalnom inicijativom za unapređenje društevnog položaja Roma.

On je rekao da će se zajednički tim agencija UN u Srbiji usredsrediti na četiri prioriteta u narednim godinama - na društveno uključivanje Roma, izgradnju kapaciteta, rad u ruralim sredinama i partnersko delovanje.

Ministar za manjinska prava Srbije Svetozar Čiplić rekao je da je Vlada Srbije "istinski spremna" da unapredi položaj svih pripadnika etničkih zajednica, a posebno Roma.

Čiplić je rekao da je Srbija kao država u tranziciji obavezna da građanima romske nacionalnosti pruži više nego ostalima, podsetivši da je vekovna diskriminacija dovela Rome u položaj izolovane i diskrimisane grupe.

"Zato je neophodna afirmativna akcija da se Romima obezbedi položaj kao drugim građanima. To je ustavna obaveza svakog državnog tela",
rekao je on i dodao da se ne sme praviti razlika na osnovu rasne ili etničke pripadnosti.

Klark je naveo da su se UN u cilju smanjivanja siromaštva u svetu usredsredile na slojeve stanovništva koji su najteže pogođeni tranzicijom i da su posebno ugroženi Romi i osobe sa invaliditetom, kod kojih je, kako je naveo, stopa siromaštva sedam puta veća od društvenog proseka.

On je rekao da je prioritet UN i izgradnja kapaciteta, jer agencije svetske organizacije ne žele da rade isključivo same već žele da osnaže kapacitete centralnih i lokalnih vlasti kako bi efikasno služile građaniam.

Klark je najavio da će agencije UN svoj rad u Srbiji u narednom periodu usmeriti na sredine van Beograda i većih gradova i da će više delovati na lokalnom i regionalnom nivou, ocenivši da najveći problemi postoje u ruralnim područjima.

On je rekao i da će agencije UN delovati kroz partnerstvo i najavio zajednički program na jugu Srbije u kome će biti uključeno šest agencija UN.

Čiplić je rekao da će, pored mera preduzetih u okviru Dekade Roma, biti organizovane "dugoročne akcije" za poboljšanje položaja Roma i to u oblasti zdravstvene zaštite, obrazovanja i stanovanja, i doneti odgovarajući zakoni.

Najavio je da će biti organizovani moblini domovi zdravlja u romskim naseljima i to prvo u Novom Sadu, Beogradu i Nišu a zatim i u drugim
gradovima u Srbiji.

Dodao je da je neophodno donošenje zakona o priznjavanja pravnog subjektiviteta, čija će priprema početi organizovanjem tri okrugla stola 11, 17, i 24. novembra.

Stalni koordinator agencija UN u Srbiji je rekao i da u oktobru odlazi sa funkcije u Beogradu u Kartum gde će biti direktor za civilne poslove za integraciju u misiji UN u Sudanu.

Ta misija ima oko 12.000 zaposlenih, a cilj joj je uspostavljanje mira u južnom Sudanu i obnova područja opustošenog višedecenijskim ratom u kome je, kako je naveo Klark, poginulo dva miliona ljudi.

Prijemu u Skupštini grada Beograda povodom Dana UN prisustvovali su pored Čiplića i ministar odbrane Dragan Šutanovac, predstavnici ministarstava, lokalnih vlasti, parlamentarnih stranaka i verskih zajednica, kao i nevladinih organizacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: