Prvi korak Srbije ka beloj listi

"Sporazum Evropske unije (EU) i Srbije o viznim olakšicama prvi je korak ka beloj šengenskoj listi", rekao Žozep Ljoveras.

Info

Izvor: B92

Utorak, 08.01.2008.

15:49

Default images

Sporazum Evropske unije (EU) i Srbije o viznim olakšicama prvi je korak ka beloj šengenskoj listi, rekao je danas u Beogradu šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras.

Na konferenciji za novinare povodom početka primene Sporazuma o viznim olakšicama za građane Srbije koji putuju u zemlje EU, Ljoveras je ocenio da je to "važno dostignuće" koje će "učiniti opipljivom evropsku perspektivu za građane Srbije".

Istakao je da je to "prvi korak" ka beloj šengenskoj listi i da će Delegacija Evropske komisije razgovarati s vladom Srbije i o novom koraku.

Ljoveras je napomenuo da su pogodnosti tog sporazuma cena šengenske vize od 35 evra, umesto 60 evra, skraćen rok za izdavanje vize na maksimalnih deset dana, smanjenje potrebne dokumentacije, kao i proširenje liste kategorija stanovništva za koje je viza besplatna.

Šef Delegacije evropske komisije je rekao da će ta organizacija izdati knjižicu o viznim olakšicama, kao i da se ti podaci već mogu naći na internet stranici Delegacije.

Ljoveras je naveo i da su ambasade nekih zemalja EU u Beogradu već povećale broj zaposlenih, radi ubrzanja procedure izdavanja viza, kao i da Delegacija Evropske komisije radi na ustanovljenju "zajedničke procedure" koja će, prema njegovom mišljenju, imati pozitivan efekat i olakšati izdavanje viza.

Ambasador Slovenije u Beogradu Miroslav Luci rekao je da je među prioritetima slovenačkog predsedavanja EU "jačanje evropske perspektive država zapadnog Balkana".

"Stabilnost zapadnog Balkana je od izuzetne važnosti za stabilnost Unije, a Srbija je centralna država tog regiona", dodao je slovenački ambasador.

Kao prioritete slovenačkog predsedavanja EU ambasador Luci je naveo i ratifikaciju Lisabonskog sporazuma potpisanog 13. decembra, kao i ekonomske aspekte tog sporazuma i energetsko-klimatska pitanja.

I Ljoveras i Luci su istakli da potpisivanje Lisabonskog sporazuma ima veliki značaj za Srbiju budući da je tim dokumentom omogućeno proširivanje Unije na nove članice.

Ljoveras je, ocenivši da se Lisabonskim sporazumom "otvaraju vrata daljem proširenju" Unije rekao i da zahvaljujući tom sporazumu "Srbija ima jasnu evropsku budućnost".

Ambasador Slovenije u Beogradu je rekao da bi Lisabonski sporazum članice EU trebalo da se ratifikuju do kraja godine, a da će Slovenija nastojati da to učini već u prvoj polovini godine.

Zamenica portugalskog ambasadora u Beogradu Sara Krespo govorila je o uspesima prethodnog, portuglaskog predsedavanja EU i rekla da će
"Portugalija nastaviti da podržava Srbiju na putu evropskih integracija".

Prema njenim rečima, tokom portugalskog predsedavanja, u drugoj polovini 2007, najznačajniji događaji su bili potpisivanje Lisabonskog sporazuma, samit Brazil-EU u Brazilu i samit EU-Afrika u Portugaliji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: