Romima 1.000 radnih mesta

Sada stvaramo mogućnost da u naredne dve-tri godine imamo novih 1.000 radnih mesta za Rome", izjavio Srđan Šajn.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.07.2007.

12:58

Default images

Poslanik Romske partije Srđan Šajn ocenio je da izmene Zakona o državnim službenicima zajedno s amandmanom o proporcionalnoj zastupljenosti manjina, koje je krajem prošle sedmice usvojila Narodna skupština, donose revolucionarnu i suštinski novu stvar u Srbiji.

Šajn je za “Dnevnik” izjavio da je suština amandmana, koji je on podneo na Zakon o državnim službenicima, u tome da se u svim državnim organima obezbedi proporcionalna zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina, invalida i oba pola, u odnosu na strukturu stanovništva.

"To je revolucionarna i suštinski nova stvar u Srbiji, zato što se na taj način direktno ostvaruje ravnopravnost građana, pripadnika nacionalnih manjina i drugih", rekao je Šajn. "Do sada smo imali situaciju da, recimo, Roma gotovo nema u državnim službama. Nema ih na opštinskim nivoima, a da ne govorim na pokrajinskom i na republičkom. Sada stvaramo mogućnost da u naredne dve-tri godine imamo novih 1.000 radnih mesta za Rome".

On je naveo da će izmenjen Zakon omogućiti i nekoliko hiljada radnih mesta za invalide, koji, po njegovim rečima, do sada u nekim opštinama nisu mogli ni da uđu u zgrade jer nema odgovarajućeg prilaza.

"Ovaj amandman sada stvara direktnu posledicu, ne samo da oni mogu da koriste usluge opštine, nego moraju i da budu primljeni tamo na nova radna mesta", dodao je Šajn.

Njegovo mišljenje je da se time dobija podsticaj za novu socijalnu politiku u Srbiji, koja formuliše društvo socijalne pravde. To je prema njegovim rečima suština amandmana, koji su neki, dodao je, pokušali da zloupotrebe navodima da se time rešavaju međunacionalni sukobi. 

Osim toga, Šajn smatra da novina koju Zakon donosi predstavlja i sredstvo u borbi protiv korupcije.

"Dugo godina smo bili svedoci “veza i vezica” i to je bio ključ za zapošljavanje u državnoj upravi. A sada imamo jednu zakonsku kategoriju prema kojoj moraju da se zapošljavaju i drugi" – kaže Šajn.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: