Tri koraka do Šengena

Srbiji preostaju tri koraka do ispunjenja uslova za dolazak na "belu šengensku vizu", rekao Franko Fratini.

Info

Izvor: Tanjug

Utorak, 19.06.2007.

13:17

Default images

Potpredsednik Evropske komisije za pitanja unutrašjnih poslova i pravosuđa Franko Fratini sastao se danas u Strazburu sa potpredsednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem u Strazburu. Đelić je izrazio veliko zadovoljstvo činjenicom da je na današnjem sastanku Evropska komisija "po prvi put potvrdila da Srbija, uz određene napore i uz određene uslove, može da dođe do bele šengenske liste".

Na pitanje izveštača srpske nacionalne agencije o tome da li Srbija može da očekuje da se pre 2010. godine nađe na beloj šengenskoj listi,  Fratini je izjavio da je "institucionalna obaveza Komisije da pomogne Srbiji da dostigne taj cilj".

"Moramo se kretati korak po korak", istakao je Fratini i nabrojao tri neophodna koraka koja su neophodna da bi građani Srbije bili oslobođeni viznog režima za zemlje EU.

"Prvi cilj je puna primena sporazuma o viznim olakšicama do kraja godine", istakao je Fratini. "Zatim, potrebno je stvoriti sveobuhvatan dijalog o liberalizaciji viznog režima", naglasio je evropski komesar, i u tom kontekstu istakao da je dogovoreno da u septembru u Beogradu Evropska komisija i Vlada Srbije "analiziraju celokupnu situaciju na polju pravosuđa i bezbednosti".

Fratini je najavio da će tim povodom pre kraja godine posetiti Beograd.

"Treća tačka je da se poboljšaju mere s ciljem da stvori veća bezbednost na zapadnom Balkanu, i u tom kontekstu od Srbije očekujem da nam značajno pomogne u stvaranju uslova koji bi doveli do hvatanja kriminalaca i u drugim oblastima", izjavio je Fratini.

On je ocenio da je u Srbiji došlo do "veoma pozitivnih dešavanja" od formiranja nove vlade i naglasio da će "podržati Srbiju u približavanju EU".

Potpredsednik vlade Đelić razgovaraće u Strazburu s predsednikom Evropskog parlamenta Hans-Gertom Peteringom i sa više evropskih komesara i poslanika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: