3,9 milijardi evra evropske pomoći

Srbija će do 2009. dobiti 572,4 miliona evra finansijske potpore iz evropskih fondova.

Info

Izvor: Beta

Sreda, 20.06.2007.

19:42

Default images

Kako je u Briselu saopštila Evropska komisija, danas je usvojena strategija finansijske potpore iz Programa predpristupne pomoći (IPA) zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU za period od 2007. do 2009. godine.

Evropska unija (EU) će u iduće dve godine zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj dati ukupno 3,9 milijardi evra pomoći, a Srbija će do 2009. dobiti 572,4 miliona evra finansijske potpore iz evropskih fondova.

Crna Gora će dobiti 97,3 miliona evra pomoći, Bosna i Hercegovina 226 miliona, Kosovo (na temelju rezolucije SBUN 1244) 199,1 miliona,
Hrvatska 438,5 miliona, Makedonija 210,4 miliona, Turska 1,6 milijardi evra, dok je za zajedničke projekte planirano 402,7 miliona evra.

Albanija, Bosna, Crna Gora i Srbija dobiće novac iz budžeta EU da bi poboljšale rad institucija vlasti i pravne države, za ekonomski i socijalni razvoj, kao i za usvajanje zakona i osposobljavanje državne uprave da se zakoni sprovode u praksi.

Evropski komesar Oli Ren izjavio je tim povodom da je "suština procesa proširenja EU da političke, ekonomske i institucionalne reforme dovedu do opipljivih rezultata u praksi u svim tim zemljama".

On je rekao da će finansijska podrška EU omogućiti ostvarenje projekata koji će poboljšati život građana na Zapadnom Balkanu i u Turskoj i veze susednih zemalja, uključujuchi i kontakte sa državama EU u projektima prekogranične saradnje.

Za zajedničke projekte novac će dobijati više zemalja, i to za regionalnu saradnju, infrastrukturu, pravosuđe i unutrašnje poslove, uređenje unutrašnjeg tržišta i trgovine i tržišne privrede, kao i za podršku civilnom društvu, obrazovanju, omladini i istraživanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: