EAR-ova podrška regionalnom razvoju

Predstavljen program podrške Evropske unije regionalnom društveno-ekonomskom razvoju Srbije, od 25 miliona evra.

Info

Izvor: Beta

Utorak, 19.06.2007.

17:00

Default images

Predstavnici Evropske agencije za rekonstrukciju (EAR) predstavili su danas u Beogradu program podrške Evropske unije regionalnom društveno-ekonomskom razvoju Srbije, od 25 miliona evra.

Sprovođenje programa će početi u drugoj polovini 2008. godine i trajaće tri godine, a finansira se iz sredstava pretpristupnog fonda IPA.

Projekat obuhvata podršku regionalnom razvoju na državnom novou, regionalnim akcijama za razvoj i finansijsku podršku lokalnim socijalnim i ekonomskim inicijativama.

Za konkretene projekte je izdvojeno 14 miliona evra. Moćiće da ih predlažu opštine, poslovna udruženja, preduzeća, nevladine organizacije i drugi, kazao je zvaničnik projekta Mladen Milanović.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić istakao je da je razlika u nivou razvijenosti opština i regiona u Srbiji veoma velika, i da odnos između najrazvijenije i najmanje razvijene opštine iznosi 1:15.

Rekao je da će Ministarstvo preduzeti niz mera za ravnomerniji razvoj regiona, među kojima je kao veoma važno izdvojio usvajanje Zakona o
regionalnom razvoju u sledećoj godini.

Podsetio je da je u predlogu ovogodišnjeg državnog budžeta predloženo 100 miliona evra za regionalni razvoj, od čega 80 miliona za izgradnju lokalne komunalne infrastrukture, a ostatak za izgradnju industrijskih zona.

Dinkić je najavio i da će inicirati osnivanje kancelarija u svim opštinama u Srbiji, koje bi trebalo da doprinesu razvoju regiona.

U svakoj od njih bi, kako je naveo, bio po jedan predstavnik Agencije za razvoj lokalne komunalne infrastrukture, Agencije za mala i srednja
preduzeća, Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) i kancelarije za mlade.

On je, međutim, ocenio da te mere neće biti dovoljne i da očekuje pomoć iz pretpristupnih fondova EU, a kada Srbija postane kandidat za
članstvo, i pristupnih fondova.

Dinkić je podsetio da je iz Pretpristupne pomoći EU (IPA) za Srbiju izdvojeno 573 miliona evra od 2007. do 2009. godine, od čega 187 miliona u ovoj, 191 milion u sledećoj i 195 miliona evra u 2009. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: