Civilno društvo i tranzicija

Juče održana promocija knjige "Povratak demokratiji: Civilno društvo i izborne promene u centralnoj i istočnoj Evropi".

Info

Izvor: Beta

Utorak, 19.06.2007.

08:50

Default images

Civilno društvo odigralo je veliku ulogu u dvostrukoj tranziciji koju su morale da prodju Slovačka, Hrvatska, Gruzija, Ukrajina i Srbija, ocenjenili su juče autori knjige o ulozi civilnog društva u demokratiji i izbornim promenama.

 

Profesor Fakulteta političkih nauka Vukašin Pavlović rekao je na promociji knjige "Povratak demokratiji: Civilno društvo i izborne promene u centralnoj i istočnoj Evropi", da su zemlje koje su započele tranziciju posle 1989. godine prošle kroz "veliku izvitoperenost" tog procesa.

On je objasnio da su u Srbiji i nekim drugim zemljama, posle uspostavljanja pluralizma, na vlast došli "autoritarni režimi sa formalnom fasadom višepartijskog sistema", tako da su uz vremenski zaostatak dva puta morale da se nose sa tranzicijom.

Pavlović je naveo da je Evropski pokret povodom uloge civilnog društva u tranziciji objavio zbornik radova dvadesetak autora, uglavnom aktera demokratskih promena, u kome je centralna tačka pozicija građanina u tim društvima.

Prema njegovim rečima demokratskoj tranziciji najviše je doprinelo samoinicijativno udruživanje građana uz principe nenasilja i samostalnosti civilnih u odnosu na političke aktere, kao i veliki interes mlade generacije za proevropsku i prodemokratsku orijentaciju.

"Danas, pred izazovom uspostavljanjanovih ekonomija, primene tehnoglogija i novog sistema vrednosti, civilni sektor daje dosta osnova za optimizam", rekao je Pavlović i ukazao na ogromno učešće žena, dominacuju mladih i visoko obrazovanih kadrova u civilnom sektoru.

Predstavnica Evropskog pokreta Jelica Minić rekla je da uloga civilnog društva u Srbiji i dalje veoma značajna, jer su nevladine organizacije otvarale put za ono što su kasnije radile državne institucije i uvek bile nekoliko koraka ispred administracije.

Ona je dodala da Evropska unija vidi civilno društvo kao izuzetno važnog partnera u integracijama, ali da bi bilo potrebno razviti socijalni dijalog kako bi se taj proces vodio na otvoren i uspešan način.

Minić je ukazala da bi u Srbiji uskoro trebalo da bude rešen problem nedostatka zakona o nevladinim organizacijama, koji daje pravno
institucionalni okvir za njihov rad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: