Srbija u EU programu za nauku

Srbija se od danas pridružuje Programu za nauku i istraživanje Evropske unije, koji će biti realizovan u periodu od 2007. do 2013.

Info

Izvor: Danas

Sreda, 13.06.2007.

12:32

Default images

To će Srbiji, odnosno njenim naučno-istraživačkim ustanovama omogućiti učešće u evropskim naučnoistraživačkim inicijativama ravnopravno sa članicama Unije. Pristupanje sedmom Programu za istraživanje i razvoj EU u ime Srbije potpisaće danas u Briselu ministarka za nauku Ana Pešikan.

Ukupan budžet ovog evropskog programa iznosi više od 50 milijardi evra, a pristupanje omogućava međunarodnu naučnoistraživačku saradnju i realizaciju projekata u oblastima prirodnih, tehničkih i društvenih nauka. Prema rečima ministarke Pešikan, na jučerašnjoj pres konferenciji, potpisivanje sporazuma predstavlja prvi pravi korak Srbije ka evropskim integracijama, koji će otvoriti mnoga vrata našim istraživačima i naučnicima.

- Srbija ima dobar naučni potencijal, zbog toga želimo da motivišemo naše naučnike da pripreme što veći broj projekata, u tome ćemo im pomoći - kazala je ministarka za nauku.

Ana Pešikan je najavila da će u okviru Srpske akademije nauka i umetnosti i Beogradskog univerziteta biti osnovana agencija koja će pomagati naučnicima u svim etapama, od konkurisanja do izrade projekata.

U beogradskom Sava centru danas je održan i Informativni dan koji je naučnim radnicima pružio potpuna obaveštenja o mogućnostima koje nudi Sedmi program EU za istraživanje i razvoj.

Direktor Objedinjenog istraživačkog centra Evropske komisije Roland Šenkel rekao je juče da istraživačka politika EU može da funkcioniše samo kada ima odgovarajuće veze sa naučnim i tehničkim organizacijama na nacionalnom i regionalnom nivou. "U našoj mreži već učestvuje 80 srpskih stručnjaka", naveo je Šenkel.

Objedinjeni istraživački centar će, prema rečima Šenkela, pomoći Srbiji da preuzme naučne i tehničke osnove zakonodavstva EU u oblastima očuvanja životne sredine, kvaliteta hrane, energetike i bezbednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: