Potrebne vize za povratak kroz Slovačku

Državljanima Srbije koji prolaze kroz Slovačku na putu ka nekoj drugoj zemlji Evropske unije, nije potrebna tranzitna viza u prvom prolasku, ali je nužna kada se vraćaju kroz Slovačku.

Info

Izvor: Beta

Utorak, 14.11.2006.

18:20

Default images

Novo tumačenje je svojim ambasadama i konzulatima u inostranstvu poslalo Ministarstvo spoljnih poslova Slovačke.

Autobus na liniji Prag-Beograd u ponedeljak je zadržan na granici Slovačke dva sata jer jedan putnik koji je prethodno bez vize pušten kroz Slovačku u Češku, nije imao tranzitnu vizu za povratak, i zadržan je na granici. Ambasada Srbije u Bratislavi je od 13. oktobra imala osamdesetak takvih slučajeva i angažovala se da građani ne budu vraćeni, već da tranzitnu vizu dobiju na granici.

Slovačka je 13. oktobra oslobodila građane zemalja van EU obaveze da imaju tranzitne vize ako imaju važeću šengensku ili vizu neke od novih članica EU, ali je za razliku od ostalih u EU primenila oštrije tumačenje.

"Ako neko iz Srbije sa jednokratnom češkom vizom putuje u Češku, njemu nije potrebna viza i bez problema prolazi kroz Slovačku u Češku, ali kada želi da se vrati preko Slovačke, ne može bez tranzitne vize, jer slovačke vlasti računaju da mu češka viza više ne važi", rekao je konzul u ambasadi Srbije u Slovačkoj Zoran Vasiljević.

Bez tranzitne vize i u povratku, kroz Slovačku mogu da prođu samo oni građani Srbije i trećih zemalja koji imaju vize za više ulazaka u neku od zemalja Evropske unije. Vlasti Slovačke upozoravaju da se na tranzitnu vizu za povratak preko Slovačke čeka tri dana od predaje neophodnih dokumenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: