Saradnja Velike Britanije i Srbije

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije potpisalo je "tvining" projekat sa Nacionalnom laboratorijom Velike Britanije u Jorku vredan 1,5 miliona evra.

Info

Izvor: Beta

Četvrtak, 28.09.2006.

08:31

Default images

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije potpisalo je "tvining" projekat sa Nacionalnom laboratorijom Velike Britanije u Jorku vredan 1,5 miliona evra. Ministar poljoprivrede Goran Živkov je rekao da će u naredne dve godine stručnjaci te laboratorije pomoći Srbiji da do kraja formira nacionalnu laboratoriju za zaštitu zdravlja biljaka i životinja.

Nacionalna laboratorija je već izgrađena u Batajnici i koja treba da počne da radi do kraja godine.

On je naveo da je sa predstavnicima britanskog Ministarstva poljoprivrede razgovarano o načinu na koji Srbija treba da napravi Agenciju za ruralna plaćanja. Britanska Agencija za ruralna plaćanja ponudila je stručnu pomoć Srbiji, a postojanje takve agencije je neophodno, jer se preko nje po utvrđivanju kandidature za članstva u EU mogu dobijati sredstva iz evropskih fondova.

Srbija je već počela da stvara tu agenciju pomognuta projektom EU od dva miliona evra, koji se koriste za uređenje same zakonske regulative, dok Svetska banka pomaže u njenom opremanju.

Živkov je ocenio da je Velika Britanija zainteresovana za uvoz "bejbi bifa" iz Srbije, kao i voća i povrća. Vođeni su i pregovori kako da se ponovo omogući izvoz živih ovaca i koza iz Velike Britanije u Srbiju, kao i o mogućnostima izvoza živih krava i junica iz te zemlje. On je dodao da će se naredne godine Srbija prvi put predstaviti na sajmu hrane u Londonu, jer je Ministarstvo poljoprivrede dobilo poziv za učešće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: