Drama zbog web sajta Kosovo.com

Srpska pravoslavna crkva na Kosovu godinama je plasirala infomacije i fotografije preko Internet domena www.kosovo.com.

Info

Izvor: FoNet

Utorak, 18.04.2006.

14:18

Default images

Protosinđel manastira Visoki Dečani Sava Janjić je još pre rata na Kosovu postao poznat po nadimku "sajber Sava", jer je neumorno koristio Internet da bi javnosti, posebno inostranoj, približio situaciju na Kosovu. U izjavi datoj ovih dana britanskom radiju BBC otac Sava naglašava da vlasnik spornog domena Željko Bošković, koji ga je dao na korišćenje SPC, želi da ga proda.

Po rečima oca Save, crkva nema novac da kupi domen. "Mi smatramo da to nije fer zbog toga što, iako taj domen nije bio u vlasništvu SPC na ovim prostorima, ipak posećenost na tom domenu i plasirani materijali su doprineli da on dobije vrlo visok rejting na pretraživačima na Internetu tako da je sada nanesena ogromna šteta, pogotovo zato što se linkovi, koji vode do tog domena, pominju u mnogim knjigama i časopisima", objašnjava otac Sava povodom odluke Željka Boškovića.

Međutim, vlasnik domena Željko Bošković u izjavi za BBC podseća da je domen pre osam godina dat na privremeno korišćenje ocu Savi. "Imali su besplatno hostovanje i od njih za te usluge nismo uzeli ni jedan dinar, dolar ili bilo šta drugo. Pre nekoliko meseci manastir Dečani je, bez ikakve prethodne najave, pred nadležnim američkim sudom podneo tužbu sa ciljem da, bez ikakve nadoknade, dobije ime 'kosovo.com'. Oni su taj spor izgubili a naši advokati su nam savetovali da prekinemo sve usluge i komunikaciju sa manastirom. To smo i učinili, postavljajući neutralan sadržaj na domenu 'kosovo.com'" - tvrdi Bošković

On dodaje da je potom usledila medijska kampanja i, kako je rekao, "poziv na linč" a on i njegova porodica počeli su da dobijaju pretnje smrću.

"Zbog tih pretnji i ogromnih sudskih troškova, koje smo imali zbog pokrenute tužbe, mi nemamo drugog izbora nego da prodamo to ime. Apsolutno je netačno da smo sa bilo kime ozbiljno pregovarali o prodaji imena" - ističe Bošković i tvrdi da će "svaka eventualna ponuda biti detaljno razmotrena". Dragan Varagić, koji se bavi poslovnim Internetom, za BBC kaže da, formalno-pravno govoreći, Bošković ima apsolutno pravo da proda svoj domen.

Koliko ima etike u poslovnom svetu, gde se vrte velike svote novca, posebno je pitanje a Varagić procenjuje da bi domen 'kosovo.com.' mogao da dostigne cenu od milion evra.

"Ako se u Srbiji ustanovi da je nacionalni interes da neko kupi taj domen i ako se to isto desi, što je vrlo verovatno i sa tačke gledišta Albanaca, onda ta cena može da bude i preko milion evra", tvrdi Varagić.

Međutim, otac Sava tvrdi da su zainteresovanost za kupovinu ovog domena pokazali Albanci.

Na pitanje BBC-ja da li bi za državu Srbiju bilo u nacionalnom interesu da kupi taj domen, šefica Koordinacionog centra za KiM Sanda Rašković-Ivić je odgovorila:

"Istina jeste da je to od nacionalnog značaja, jeste da je to veoma bitno ali konkurencija, što se tiče cene, može da ide nebu pod oblake. Potpuno je jasno, iz iskustva koje nije od juče, da je jako teško ići u finansijsko takmičenje sa Albancima posebno kad je reč o kupovini nekretnina, sajtova i drugih bogatstava".

Gospodja Rašković-Ivić pritom nije dala jasan odgovor na pitanje hoće li uopšte Srbija da pokuša da se nadmeće na mogućoj licitaciji ili će odustati i pre početka trke.

"Bez obzira na važnost nečeg, ipak, ovo je stvar ucene. Ovde jeste reč o potrebi ali postoji i nešto što se zove moral, pa ćemo videti", poručila je ona. Inače SPC je, na zahtev Svetog Sinoda, dozvoljeno korišćenje novog domena www.kosovo.net.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: