Crna Gora: Evro i put u Uniju

Uvođenje evra kao zvanične valute u Crnoj Gori neće napraviti problem u procesu njenog integrisanja u EU.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.10.2007.

14:53

Default images

Potpredsednica crnogorske vlade Gordana Đurović ocenila je danas da svojevremeno uvođenje evra kao zvanične valute u Crnoj Gori neće napraviti problem u procesu njenog integrisanja u Evropsku uniju.

"Pitanje moneterne politike smo riješili tokom pregovora sa EU o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju", rekla je Đurovićeva novinarima povodom stava Brisela da jednostrano uvođenje evra nije u skladu sa evropskim propisima.

Ugledni londonski "Fajnenšel tajms" najavio je da će ministri finansija EU na sutrašnjem sastanku upozoriti Crnu Goru da jednostrano uvođenje evra nije u skladu sa evropskim propisima.

Britanski list ističe da je cilj tog upozorenja da se naglase uslovi koje je neophodno ispuniti pre nego se uđe u monetarnu uniju, ali da se od Podgorice neće tražiti da formalno ukine evro pre nego što ga jednog dana ponovo uvede.

List je imao uvid u nacrt pripremljenog saopštenja u kojem se naglašava da jednostrano uvođenje zvanične evropske valute nije u skladu sa Sporazumom o monetarnoj uniji, koji moguće uvođenje evra vidi kao konačnu tačku strukturiranog procesa prilagođavanja unutar multilateralnog okvira.

Brisel i Podgorica bi trebalo da 15. oktobra potpišu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što je prvi konkretan korak ka članstvu u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: