Slovenija

Slovenačka skupština je usvojila amandmane na zakon o pušenju na javnim mestima.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.06.2007.

13:16

Default images

Time što je njena skupština usvojila amandmane na zakon o pušenju na javnim mestima, Slovenija se svrstala među članice EU s najstrožim propisima u ovom sektoru.

Nove mere stupaju na snagu od avgusta i po njima će na zatvorenim javnim mestima kao i na radnim mestima smeti da se puši samo na prostoru na kojima se zaposleni ne izlažu pasivnom pušenju, izveštava STA.

Od opšte zabrane pušenja izuzeti su otvorena javna mesta, specijalne prostorije za pušenje po hotelima, posebne sobe za pušenje u staračkim domovima i zatvorima i prostorije za pušenje u restoranima i preduzećima.

Dosad su cigarete mogli da kupuju Slovenci starosti od najmanje 15 godina, a sada je ta granica povećana na 18 godina.

U prodavnicama će se  proveravati starost kupaca, što je već slučaj kod prodaje alkoholnih pića. 

I osobe koje prodaju duvanske proizvode moraće da budu starosti  od najmanje 18 godina.

Osim toga, na ovim proizvodima moraće da bude i broj telefona "vruće linije" za odvikavanje od pušenja.

Ankete pokazuju da 93 odsto Slovenaca podržava strože propise o pušenju. U ovoj zemlji 23 odsto stanovnika su pušači, a isto toliko ih je uspelo da ostavi duvan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: