Saradnja policija iz regiona

Potpisan Memorandum o razumevanju i saradnji policija jugoistočne Evrope.

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 21.06.2007.

15:51

Default images

Osim hapšenja kriminalaca, u borbi protiv organizovanog kriminala neophodno je oduzimati i imovinu stečenu kriminalnim aktivnostima, ocenio je juče direktor srpske policije Milorad Veljović na regionalnom sastanku šefova policija jugoistočne Evrope o saradnji u oblasti finansijskih istraga i oduzimanju imovine stečene kriminalnim aktivnostima.

Juče je potpisan i Memorandum o razumevanju i regionalnoj saradnji policija Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Albanije.

Direktor policije Veljović naglasio je da nema svrhe hapsiti ukoliko se ne oduzme imovina stečena izvršenjem krivičnih dela. Dodao je da nijedna država ne može pojedinačno da se bori protiv organizovanog kriminala, već samo zajedničkim akcijama i snagama policija u regionu.

- Oduzimanjem imovine stečene kriminalnim aktivnostima pokazaćemo da se ne isplati baviti se kriminalom i da je pravda dostižna - naglasio je direktor srpske policije. On je istakao da je neophodno izmeniti zakone kako bi mehanizam bio efikasniji.

Prema njegovim rečima finansijske istrage zahtevaju koordinaciju i saradnju različitih službi, kao i međunarodnu i regionalnu saradnju. On je direktorima policija zemalja jugoistočne Evrope poručio da će uvek imati partnera u srpskoj policiji.

Deni Iber, šef kancelarije Saveta Evrope, ocenio je da je prioritet Srbije da "ojača regionalnu saradnju, a time ojača i izgled za ulazak u EU, ali ne samo Srbije, već i drugih država u regionu". On je podsetio da Srbija predsedava SE u narednom periodu.

- Centralna tema u Savetu Evrope je oduzimanje imovine stečene kriminalom, a Srbija je kao predsedavajuća država to postavila i kao svoj cilj - naglasio je Iber i dodao da je to instrument za najefikasniju borbu protiv organizovanog kriminala.

Prema njegovim rečima glavna dostignuća u borbi protiv organizovanog kriminala su usvajanje i implementacija strategija o finansijskim istragama u policijama, osnivanje posebnih policijskih jedinica za finansijske istrage i saradnja na regionalnom nivou. Iber je istakao da na početku programa 2004. godine nije postojala svest o neophodnosti integrisane borbe protiv organizovanog kriminala, ali da se to promenilo.

- Istražitelji, tužioci i sudije prošli su niz obuka iz ovih oblasti. Postignuti su impresivni rezultati u sedam zemalja - ocenio je Iber na skupu kojem su prisustvovali i predstavnici policije Kosova i Metohije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: