Balkan, baza islamskih terorista

Balkan bi uskoro mogao da postane baza za islamske teroriste koji planiraju napade po zapadnoj Evropi.

Info

Izvor: Beta

Utorak, 19.06.2007.

13:23

Default images

Profesor Fakulteta političkih nauka (FPN) Dragan Simeunović upozorio je danas da bi Balkan uskoro mogao da postane baza za islamske teroriste koji planiraju napade po zapadnoj Evropi.

Na skupu Centra za antiterorizam i svetski mir pod nazivom "Zapadni Balkan - kapija za terorizam i organizovani kriminal", Simeunović je istakao da veliki broj evropskih Muslimana živi upravo na Balkanu, regionu koji tradicionalno ima problema sa etničkim tenzijama.

Govoreći o pojavi vahabizma, Simeunović je ukazao da se radi o zvaničnoj religiji Saudijske Arabije koja nije opasna ali da problem nastaje zbog toga što promoteri tog učenja često podržavaju oružane aktivnosti svojih sledbenika u drugim državama.

Ocenio je da stanovništvo Balkana nije u tolikoj opasnosti od terorizma jer ekstremisti žele da taj region koriste kao bazu za napade po zapadnoj Evropi, ali da je izuzetno važno da se, iako relativno malobrojni, ovdašnji ekstremisti shvate veoma ozbiljno.

Profesor FPN-a je upozorio da su kampovi za obuku terorista postojali u BiH, na Kosovu i severu Albanije i da su neki od njih još aktivni.

"Međutim, problem je u definiciji terorizma. Jer, kada iz tih kampova ekstremisti odu da se bore u Čečeniji, onda ih definišu kao borce za slobodu, dok ih nazivaju teroristima ako odu u Irak ili Avganistan, iako se često radi o istim ljudima", kazao je Simeunović.

On je rekao da u UN postoji 16 različitih konvencija o terorizmu ali da zajednička definicija još nije usaglašena, upravo zbog različitih gledišta o političkoj pozadini ekstremizma.

Simeunović je ocenio da je terorizam odavno postao globalni problem koji, za razliku od 20. veka, sve češće umesto političkog i etničkog ima religijski karakter.

Dodao je da Srbija može značajno da pomogne međunarodnoj zajednici u borbi protiv terorizma jer ima vojsku i policiju sa značajnim
iskustvom u takvim aktivnostima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: