Hrvatska: Manjine biraju

Pripadnici 14 nacionalnih manjina u Hrvatskoj birali članove Veća nacionalnih manjina i njihove predstavnike u lokalnoj samoupravi.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.06.2007.

09:26

Default images

Pripadnici nacionalnih manjina birali su svoja veća u 20 županija, 57 gradova i 68 opština, a najviše kandidata ima srpska nacionalna manjina, koja je na ove izbore izašla duboko podeljena.

Unutar zajednice Srba u Hrvatskoj već duže vreme oseća se nezadovoljstvo koje je u poslednje vreme preraslo i u otvorene sukobe između struje predvođene predsednikom Srpskog nacionalnog veća Miloradom Pupovcem i frakcije na čijem je čelu donedavni generalni sekretar SNV Dragoljub-David Orlović.

Pupovcu se već duže vreme prigovara da je ušao u neprirodnu koaliciju sa Hrvatskom demokratskom zajednicom i da ne vodi dovoljno računa o Srbima, već o sebi i krugu svojih prijatelja.

Orlovićevi oponenti prigovaraju da koordinacija Veća, na čijem je čelu Pupovac, nije efikasna i da ne sarađuje sa ostalim Većima na terenu.

U predizbornoj kampanji nisu se birala sredstva. Oba protivnika optuživala se jedan drugoga i za nenamensko trošenje para koje srpska zajednica u Hrvatskoj dobija od vlade i nisu ni malo zanemariva.

Pravo glasa na jučerašnjim izborima imalo 392.845 birača koji su mogli da glasaju na 844 biračkih mesta.

Kao ni na prošlim, ni na ovim izborima nije pisalo koja manjinska organizacija predlaže kojeg kandidata, pa su biračima na glasačkim listićima bila ponuđena samo imena i prezimena kandidata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: