Manjine na izborima u Hrvatskoj

Pripadnici nacionalnih manjina u Hrvatskoj 17. juna izlaze na izbore za veća i predstavnike nacionalnih manjina.

Info

Izvor: B92

Petak, 15.06.2007.

15:27

Default images

Pripadnici nacionalnih manjina u Hrvatskoj u nedelju 17. juna izlaze na izbore za veća i predstavnike nacionalnih manjina u županijama, gradovima i opštinama u kojima na to imaju zakonsko pravo. Najavljene odvojene liste srpske manjinske zajednice na tim izborima izazvale su medijske spekulacije o podeli i cepanju te zajednice.

U nedelju će se održati 426, odnosno oko 80 odsto od ukupno 536 raspisanih izbora za veća i predstavnike manjina, pošto manjine u njima nisu do sada predložile manjinske samouprave.

Izbori za manjinska veća održaće se u 20 županija, 57 gradova i 68 opština, a za predstavnike manjina u 18 županija, 44 grada i 390 opština.

Mediji tvrde da se najbrojnija i do sada prilično jedinstvena srpska manjinska zajednica počela cepati i deliti, kao i da su prilično zaoštreni odnosi između dela njihovih predstavnika.

Nedavno smenjeni glavni sekretar SNV-a David Dragoljub Orlović okupio je deo Srba severozapadne Hrvatske i osnovao novo udruženje kojim će nastojati da ospori dosadašnje pravo SNV-a da predlaže kandidate za manjinska veća.

Sličan potez je najavio i predsednik Partije podunavskih Srba Rade Leskovac koji je takođe najavio samostalan izlazak na nedeljne izbore.

Poslanik srpske manjine u Hrvatskom saboru i predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) Milorad Pupovac smatra da su to tek pojedinačni
slučajevi koji ne mogu da naruše jedinstvo unutar srpske zajednice, za koje procenjuje da je organizaciono i institucionalno vrlo snažno.

Pupovac je, takođe, u nekoliko navrata upozorio da su "Srbi u Hrvatskoj manjina u tranziciji", kao i da im je vrlo važno da imaju jake institucije za rešavanje brojnih problema, ali i da imaju demokratski forum unutar kojeg bi mogli raspraviti brojna otvorena pitanja samog identiteta, kulture, obrazovanja i načina integracije u hrvatsko društvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: