Island član EU do 2011?

EU namerava da, po ubrzanom postupku, do 2011. godine primi u svoje redove Island, objavio je danas na naslovnoj strani londonski dnevnik "Gardijan".

Info

Izvor: B92

Petak, 30.01.2009.

14:36

Default images

EU namerava da, po ubrzanom postupku, do 2011. godine primi u svoje redove Island, objavio je danas na naslovnoj strani londonski dnevnik "Gardijan".

Visoki zvaničnici u Briselu rekli su britanskom listu da bi višegodišnji pregovori za priključenje Islanda Uniji mogli da budu ubrzani, preneo je Bi-Bi-Si.

"Brisel više voli da u svoje redove prima po dve zemlje istovremeno, tako da je moguće da, ukoliko Island blagovremeno završi svu proceduru, bude primljen u Uniju zajedno s Hrvatskom", izjavio je evropski komesar za proširenje Oli Ren.

Namera evropskih lidera je da malu arktičku zemlju spasu od finansijskog kolapsa.Vlada Islanda je, naime, bila prva koja je pala zbog posledica globalne ekonomske krize.

Nacionalna valuta kruna je uništena, štednja i penzioni fondovi su se istopili, a u Rejkjaviku su izbili nemiri.

Prema pisanju Gardijana, očekuje se da glavna tema kampanje za izbore u maju bude priključenje EU,čemu su se dosad protivile mnoge stranke na ostrvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: