"Po jedan lap top za svako dete"

Prenosivi računari iz programa "Po jedan laptop za svako dete" od danas bi trebalo da se prodaju i u Evropskoj uniji.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.11.2008.

14:12

Default images

Prenosivi računari iz programa "Po jedan laptop za svako dete" od danas bi trebalo da se prodaju i u Evropskoj uniji, švajcarskoj, Rusiji i Turskoj, preko internet prodavnice Amazon.

Kada god se jedan kompjuter proda, jedan će se pokloniti školskom detetu zemlje u razvoju, a cena će biti 313 evra, preneo je Bi-Bi-Si.

Prodaja po principu "kupi jedan, jedan pokloni" počela je u SAD u novembru 2007. godine, a prema navodima organizacije "Po jedan laptop
za svako dete", na taj načcin je poklonjeno 190.000 kompjutera.

Tokom prodaje je bilo problema sa isporukom, zbog čega je u septembru ove godine potpisan ugovor sa Amazonom.

Zamisao organizacije "Po jedan laptop za svako dete" bila je da se napravi mali i kvalitetan laptop koji će koštati manje od 100 dolara i koji će moći da se prodaje u milionima primeraka u zemljama u razvoju, da bi se što većem broju dece omogućilo da imaju kompjuter i pristup internetu.

Ispostavilo se da je cena 188 dolara, pa je do sada prodato ukupno 600.000 komada.

Mnoge zemlje su izrazile interesovanje za laptopove iz tog programa, ali je malo njih kupilo onoliko kompjutera koliko je osnivač organizacije i profesor Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT) Nikolas Negroponte očekivao.

Prodaju je smanjio i Intel koji je izbacio laptop "klasmejt", takođe namenjen deci zemalja u razvoju, a Venecuela je nedavno naručila milion "klasmejt" laptopova.

Da bi bio što otporniji, laptop nema ni CD ni DVD, ni bilo koji drugi deo koji se pomera.

U njega je ugrađen slab procesor AMD od 433 megaherca, tako da mu nisu potrebni ventilatori, radna memorija mu je 256 megabajta, a memorija je jedan gigabajt, pri čemu se može preko USB ulaza koristiti dodatna memorija.

Kompjuter je zeleno-bele boje, ima antene za bežične mreže, koje se nazivaju "zečje uši" i različite načine napajanja energijom, prilagođene uslovima oskudnog snabdevanja strujom .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: