EU protiv ilegalne seče šuma

Evropska unija namerava da spreči ilegalnu seču drveća.

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 30.10.2008.

14:19

Default images

Evropska unija namerava da spreči ilegalnu seču drveća koje je masovna, na primer, u brazilskim prašumama, i tražiće, na predlog Evropske komisije (EK), da svako drvo ima potvrdu o poreklu.

Ministri poljoprivrede zemalja EU su na zasedanju u Luksemburgu prihvatili taj predlog.

Kako je prenela agencija čTK, biće donete mere koje će obuhvatiti prvenstveno uvoznike, a odnosiće se i na domaću proizvodnju drveta.

Neki ministri su, međutim, upozorili da treba voditi računa da prevelika "papirologija" ne poveća previše troškove drvoprerađivačkih firmi, naročito onih manjih.

Evropska unija je važno tržiste, kako za legalno, tako i za nelegalno posečena trupla. Ona je najveći uvoznik obloga i rezanog drveta iz Afrike, drugi najveći uvoznik iz Azije i važan distributer za ruske proizvođače.

Prema podacima ekoloških organizacija, u Evropu se godišnje ilegalno uveze posečenog drveta za 1,2 milijarde evra.

Evropska komisija procenjuje da iz ilegalnih izvora potiče oko petina drva ili proizvoda od drveta uvezenih u zemlje EU.

Nelegalna seča drveća i krčenje šuma ozbiljno utiču na životnu sredinu, doprinose globalnom otopljenju i gubicima biodiverziteta.

"šume su staništa polovine svih poznatih biljnih i životinjskih vrsta. Ako one nestanu, nestaće i ogromne količine biljaka i životinja, što bi imalo katastrofalne i nepopravljive posledice", upozorio je evropski komesar za zaštitu životne sredine Stavros Dimas.

Na Zemlji, prema podacima EK, godišnje nestane oko 13 miliona hektara šuma. Njihovo uništavanje je odgovorno za gotovo 20 odsto globalnih emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.

O predlozima načina na koje će Komisija sprečiti nelegalno krčenje šuma raspravljaće narednih meseci ministri poljoprivrede EU, navodi čTK.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: