Eolska energija pokreće Britaniju

Prošle godine su Britanci po prvi put dobili više električne energije iz vetra nego iz vode.

Info

Izvor: Tanjug

Petak, 01.08.2008.

17:14

Default images

Prošle godine su Britanci po prvi put dobili više električne energije iz vetra nego iz vode, saopštilo je britansko ministarstvo industrije.

Takođe je povećana potrošnja gasa na račun uglja, a udeo nuklearne energije se smanjio.

Iz obnovljivih izvora u 2007. u Britaniji je dobijano pet odsto energije, prema 4,6 odsto 2006. godine. Pri tom su instalisani kapaciteti za dobijanje energije od vetra povećani za 27 odsto, preneo je Rojters

Sedmu godinu uzastopno u 2007. smanjena je britanska proizvodnja gasa, i to za 10 odsto, dok je uvoz na ovom sektoru premašio izvoz treću godinu uzastopce.

Uprkos rasta cena gasa u drugoj polovini prošle godine, on je još uvek u britanskim elektranama bio isplativije gorivo od uglja, a njegov udeo je povećan sa 36 odsto u 2006. na 43 odsto.

Britanska proizvodnja uglja smanjena je prošle godine za šest odsto, ali je zbog manje tražnje i uvoz ovog energenta opao za 13 odsto sa rekordnog nivoa iz 2006. godine.

Udeo energije dobijene iz nuklearnih elektrana opao je prošle godine na 15 odsto, što je najniži nivo od 1987. godine. To je najviše posledica dugotrajnih radova na održavanju i opravkama u britanskim nuklearkama, od kojih su mnoge dosta stare.

Ukupne isporuke električne energije smanjene su prošle godine u Britaniji za 1,1 odsto - na 402 TWh, što je prvo godišnje smanjenje od 1997. godine. Pri tom je neto uvoz na ovom sektoru smanjen za gotovo trećinu, budući da su Britanci izvozili više električne energije nego 2006, a uvozili manje.

Potrošnja električne energije u britanskoj industriji smanjena je prošle godine za 0,5 odsto, a u domaćinstvima za 1,2 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: