Nedostaci u borbi protiv korupcije

Austrija, kao i mnoge druge države članice EU, nije u potpunosti primenila pravila Unije za borbu protiv korupcije u privredi.

Info

Izvor: B92

Petak, 22.06.2007.

12:00

Default images

Mnogi oblici korupcije u privatnom sektoru, prema izveštaju Komisije EU, u brojnim državama EU nisu krivično gonjeni, iako su sve članice u obavezi, odlukom Saveta ministara pravosuđa sa rokom do jula 2005, da ta dela unesu u nacionalni krivični zakon.

Austrija, prema izveštaju Komisije EU, nije još usvojila zakon o jemstvu pravnih lica, i nije predvidela nikakve kazne.

Takodje, kritike Brisela usmerene su i na to što je maksimalna predviđena zatvorska kazna za podmićivanje i primanje mita ispod okvira usvojenih odlukom Saveta ministara pravosuđa.

Kada je reč o korupciji i vezi sa neprofitnim organizacijama Komisija EU ističe da nije dobila nikakve informacije iz Austrije.

Ministarstvo pravosuđa Austrije naglašava da su svi pomenuti problemi već rešeni, odnosno da se radi o "pitanju definicije".

Od januara prošle godine, kako je podvučeno, važe ista pravila u kažnjavanju fizičkih i pravnih lica.

Dužina predviđene zatvorske kazne za neko krivično delo, kako ističe Ministarstvo, zavisi od toga da li krivično delo potpada pod odredbu o "nepropisnom ponašanju" na tržištu, za šta je predviđeno do 3 meseca, ili pod odredbu o proneveri, za šta zakon predviđa do 10 godina zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: