Najatraktivnija trojka za ulaganja

Češka, Slovačka i Poljska biće i dalje među najtraktivnijim zemljama za direktna strana ulaganja u Evropi.

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 29.11.2007.

13:41

Default images

Češka, Slovačka i Poljska biće i dalje među najtraktivnijim zemljama za direktna strana ulaganja u Evropi, iako region Srednje Evrope postepeno gubi prednost jeftine radne snage, procenjuju ekonomisti.

Češka državna agencija ČehInvest saopštila je da se od 1993. godine, samo njenim posredstvom, kroz 826 projekata u Češku slilo 20,97 milijardi dolara a otvoreno je 175.000 novih radnih mesta.

Za ulaganja u Češku najviše je bio zaintersovan nemački kapital, ukupno 179 investitora od 1993. godine, zatim SAD sa 109 investitora i
85 iz Japana.

Najviše se ulagalo u autoindustriju, počev od privatizacije Škode koju je početkom 90-tih godina prošlog veka kupio nemački Folksvagen, do najnovije fabrike korejskog Hjundaia, ulaganja od 1,66 milijardi dolara, koja niče u mestu Nošovice na istoku zemlje.

Dok je 1993. godine ČehInvest privukao u dva projekta svega 12,5 miliona dolara, u prošloj godini bilo je 186 projekata vrednih 4,9 milijardi.

Prekretnicu u privlačenju stranih ulaganja, sa kojima je Češka na početku tranzicije kaskala, predstavljao je sistem poreskih i drugih olakšica iz 1998. godine.

Sada, međutim, vlada premijera Miroslava Topolaneka računa da bi olakšice trebalo da dobiju samo razvijene nove tehnologije ili investitori koji se upute u regione sa najvišom stopom nezaposlenosti, kao što je recimo sever Češke.

Ista godina, 1998, bila je prelomna i za strana ulaganja u Slovačkoj, pošto je u nju pohrlio strani kapital, nakon pada premijera Vladimira
Mečijara, zahvaljujući merama liberalne vlade premijera Mikulaša Dzurinde.

Dok je Slovačka u prvim godinama tranzicije uspevala da privlači direktna strana ulaganja u vrednosti manjoj od deset odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), prošle godine se u slovačku privredu slila čitava trećina vrednosti BDP.

Prema podacima slovačke centralne banke, ukupna strana ulaganja u privredu Slovačke, dakle ne samo preko projekata specijalizovane
državne agencije, od samostalnosti do danas, vredela su gotovo 21 milijardu dolara.

I u Slovačkoj na spisku stranih investitora vode proizvođači automobila.

"Srednjevropski region je najatraktivniji za klasičnu mašinsku industriju, zahvaljujući tradiciji i kvalifikovanoj radnoj snazi", objašnjava analitičarka Lucija Šramkova bum te industrijske grane u malom srednjeevropskom Detroitu, kako zbog koncentracija fabrika zovu Češku i Slovačku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: