Ponižavajuće za Bugare i Rumune

Bugari i Rumuni rade u Britaniji u ponižavajućim uslovima, piše današnji Gardijan.

Info

Izvor: B92

Sreda, 15.08.2007.

15:03

Default images

Bugarska i Rumunija su članice elitnog evropskog kluba, Evropske unije, ali njihovi građani u Velikoj Britaniji rade u ponižavajućim uslovima, piše danas londonski "Gardijan". List ukazuje na sudbinu 40 Bugara koji ilegalno rade na jednoj farmi u Kornvolu, na jugozapadu Engleske, i žive, kako su sami priznali, "kao svinje na đubrištu".

Oni su u Bugarskoj, tamošnjem posredniku, platili po 600 funti (990 evra) da bi autobusom došli u Britaniju gde ih je prihvatio "menadžer" iz Latvije koji im je pronašao posao. On im je za sam dolazak uzeo još po 100 funti.

Zaposleni su na farmi da vade povrće i onda ga pakuju za velike britanske samoposluge.

Većina tih Bugara je smeštena u preuređene kombije gde spavaju, i "menadžeru" iz Latvije za taj smeštaj plaćaju 50 funti nedeljno.

Zanimljivo je da taj "menadžer" iz Latvije u Britaniji ima registrovano kompaniju, "Baltik vork tim", za regrutovanje poljoprivrednih radnika.

Njegovi klijenti, Bugari i Rumuni, nemaju nikakva prava, iako su građani Evropske unije, jer u Britaniji postoji resktrikcija njihovog legalnog zapošljavanja.

Ne postoje pouzdani podaci koliko Bugara i Rumuna radi u Britaniji, a pogranične vlasti su u minulih godinu dana registrovale da je njih oko 210.000 došlo u Britaniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: