Napadnuti estonski sajtovi

Evropska unija će razmotriti pitanja bezbednosti interneta nakon napada na sajtove u Estoniji.

Info

Izvor: Blic

Ponedeljak, 02.07.2007.

11:54

Default images

Evropski komesar za informatičko društvo Vivijan Reding izjavila je da će Evropska unija razmotriti pitanja bezbednosti interneta nakon napada na sajtove u Estoniji. Estonija je bila meta sajber napada na privatne i vladine sajtove kojih je najviše bilo u maju, nakon odluke vlasti da iz centra prestonice Talina izmeste spomenik sovjetskim vojnicima stradalim u Drugom svetskom ratu.

Ta odluka je izazvala oštre proteste Rusa u Estoniji i izazvala diplomatski sukob sa Moskvom.

"Estonija je bila 'poziv na buđenje'. Moramo da 'probudimo' naše vlade... Ako ljudi ne shvate sada da je to hitno, nikada neće", rekla je Redingova u subotu, na Konvenciji evropskih biznis lidera.

Evropska komisija je saopštila da će tokom ove godine pokrenuti javne konsultacije o tome da se u EU dobije širok zakon o krađi identiteta putem interneta.

Kako se ocenjuje, napadi putem interneta na estonske sajtove najpre su krenuli iz Rusije iako je Kremlj demantovao da stoji iza te akcije.

Specijalisti za internet kažu da su bar neki među korišćenim kompjuterima bili ispraćeni i da se pokazalo da vode do ruske vlade ili vladinih agencija.

Najveći broj internet napada dogodio se 8. i 9. maja tokom komemoracija u Rusiji i baltičkim državama kojim je obeležena pobeda savezničkih snaga nad nacističkom Nemačkom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: