Otkazano glasanje o kreacionizmu

Parlamentarna skupština SE otkazala glasanje o rezoluciji kojom se zabranjuje versko viđenje i tumačenje stvarnosti u školama.

Info

Izvor: Beta

Utorak, 26.06.2007.

11:37

Default images

U toj rezoluciji, koja je juče odbačena kao jednostrana, navodi se da napadi na teoriju o evoluciji imaju polazište "u obliku verskog ekstremizma" i da predstavljaju opasan napad na naučna saznanja. Pristalice verskih učenja odbacile su takav predlog rezolucije, ističući kao osnovni argument da su pojedini oblici života suviše složeni da bi bilo moguće posmatrati ih kao evolutivne.

Neke uticajne verske ali i sekularne grupe u SAD dugo vremena su se protivile podučavanju Darvinove teorije u državnim školama, ali je američki sud zabranio podučavanje dece u školama na osnovu religioznog viđenja sveta.

Predlagač rezolucije francuski socijalistički poslanik Gi Lanjan protestovao je zbog odluke Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da otkaže glasanje ali i debatu, i da vrati predlog na dalju doradu.

"Dovoljno sam iskusan i upućen u parlamentarnu proceduru da bih znao da je reč o prvoklasnoj sahrani (izveštaja)", izjavio je Lanjan posle odluke Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Inače, glavni protivnici iznošenja rezolucije na skupštinsku debatu bili su poslanici Hrišćansko-demokratske poslaničke grupe, ali su im snažnu podršku pružili i predstavnici iz istočno-evropskih država koji se ocenili da je Darvinova teorija bila jedna od glavnih osnova bivših komunističkih režima.

Pema Darvinovoj teoriji, svet je nastao evolucijom od najprostijih ka sve savršenijim organizmima, dok je prema učenju hrišćanstva zasnovanom na Bibliji bog stvorio sav život na Zemlji za šest dana.

Istraživanja pokazuju da se više od polovine stanovnika SAD slažu sa verskim tumačenjem stvaranja sveta, dok nasuprot njima, većina Evropljana veruje u Darvinovu teoriju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: