Za Galileo sredstva iz budžeta EU

U EU nesuglasice oko načina finansiranja sistema satelitske navigacije Galileo.

Info

Izvor: B92

Petak, 22.06.2007.

12:49

Default images

Evropski parlament predložio je ove nedelje na plenarnoj sednici u Strazburu da se evropski sistem satelitske navigacije Galileo u celosti finansira iz evropskog budžeta, dok većina zemalja članica želi da se 2,4 milijardi evra koje nedostaju izdvoji iz drugih programa EU-a.

Prema nekim procenama, za postavljanje 30 satelita u orbitu potrebno je oko 3,4 milijarde evra, a evropski budžet za period od 2007. do 2013. u te svrhe za sada predviđa samo milijardu. 

U rezoluciji o finansiranju Galilea, Parlament upozorava da će se "usprotiviti svakom rešenju koje bi kombinovalo finansiranje Galilea sredstvima Unije i zemalja članica". 

Portaprol Evropskog parlamenta objasnio je da evropski poslanici ne žele da dođe do situacije da neke zemlje članice plaćaju više od drugih i na osnovu toga traže proporcionalan povraćaj uloženog.

"Rezolucija Evropskog parlamenta nije pravno obavezujuća, ali će druge institucije morati da je uzmu u obzir jer Parlament ima pravo odlučivanja o budžetu, a njegov pristanak potreban je i za deblokiranje milijarde evra trenutno predviđene za Galileo", rekao je jedan evropski diplomata.

"Ipak, malo je verovatno da će Finansijska perspektiva biti ponovno otvorena za pregovore. Većina u Veću EU-a to ne želi. Novac moramo pronaći u stavki 1A, odnosno izdvojiti ga iz sredstava predviđenih za transevropske mreže (TEN), 7. Okvirni program (FP7) i strukturne programe ili planiranog viška", dodao je.

Evropski ministri finansija finansiranje Galilea razmotriće na sastanku 10. jula. Konačna odluka biće doneta na jesen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: