Slovaci se sve više plaše evra

Od 1. januara 2009. slovačke krune nestaju iz opticaja, što zabrinjava mnoge Slovake.

Info

Izvor: Beta

Petak, 22.06.2007.

12:27

Default images

Što je bliži 1. januar 2009. godine, kada iz opticaja nestaju slovačke krune a zameniće ih evro, raste bojazan Slovaka da će zbog evra porasti cene a opasti životni standard. Čak 74 odsto Slovaka koje je u najnovijoj anketi ispitao nacionalni zavod za statistiku plaši se poskupljenja, dok 53 odsto smatra da će im zbog evra biti manje plate i penzije.

Svega trećina anketiranih smatra da će evro svakako biti koristan i predstavljati doprinos za privredu i njihov standard.

Na evro s podozrenjem gleda 43 odsto Slovaka, uglavnom penzioneri, stariji, manje kvalifikovani i nezaposleni, dok mladi i ljudi s fakultetskim obrazovanjem vide pre svega koristi i ne plaše se toliko rasta cena.

Slovaci zameraju vladi premijera Roberta Fica što ni godinu i po dana pred uvođenje evra nije započela informativnu kampanju o tome šta konkretno znači za svakodnevni život ulazak Slovačke u zajedničku monetarnu zonu.

Da nema dovoljno informacija o evru misli 51 odsto Slovaka, 13 odsto optužuje vladu da im nije dala nikakve informacije, dok 30 odsto tvrdi da su dovoljno obavešteni.

Slovačka će definitivnu odluku da li planiranog datuma ulazi u monetarnu uniju i, ako ulazi, po kojem kursu evro-kruna, doneti sredinom naredne godine.

Za sada Slovačka samo delimično ispunjava mastrihtske kriterijume za prelazak na evro, a analitičari upozoravaju da je najveći problem koji može da ugrozi uvođenje evra - inflacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: