Mere za proširenje Šengena

Ginter Plater predstavio danas u Beču opširan bezbednosni koncept povodom predstojećeg proširenja Šengenskog sporazuma.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.06.2007.

18:02

Default images

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Ginter Plater predstavio je danas u Beču opširan bezbednosni koncept povodom predstojećeg proširenja Šengenskog sporazuma, odnosno prijema novih članica.

Preći ćemo sa graničnih kontrola na kontrole graničnog prostora", rekao je on na konferenciji za štampu. 

Većina osoblja sa aktuelnih graničnih prelaza ostaće u pograničnoj  oblasti, a pojačane kontrole biće uvedene na tranzitnim rutama i u   gradovima, najavio je Plater.

Koncept ministra Platera predviđa tri faze, koje imaju za cilj dostizanje slobode putovanja, uz što veću bezbednost za građane Austrije.

Prema njegovim rečima, nadležne vlasti će detaljno pratiti stanje  bezbednosti. 

Preduslov za proširenje "Šengena" jeste da nove države EU  osiguraju optimalnu zaštitu granica prema susedima izvan EU - Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, kao i Rumuniji, Srbiji i Hrvatskoj, rekao je on. 

Plater je istakao da to znači odgovarajuće mere bezbednosti na aerodromima i uspešnu integraciju u sistem razmene informacija o traženim licima EU, kao i šengenski informativni sistem. 

On je ukazao da se kod planiranog proširenja šengenskog prostora radi o 1.149 kilometara dugoj granici Austrije prema Češkoj, Slovačkoj i Sloveniji, to jest 169 graničnih prelaza. 

Konačna odluka o širenju šengenskog prostora, dodao je Plater, biće doneta u novembru, na sastanku ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa EU. 

Oko Austrije, naglasio je on, biće uspostavljen "dvostruki bezbednosni  prsten" putem mera koje će primeniti Austrija i onih koje će preduzeti nove države članice. 

U prvoj fazi treba da bude analizirano bezbednosno stanje. 

U pograničnom prostoru će ubuduće biti, posebno na tranzitnim putevima, sprovedene kontrole policije, kako saobraćajne, privredne, tako i one protiv ilegalaca. 

Od jeseni 2008. biće sprovedena analiza do tada primenjenog koncepta bezbednosti, kako bi se izradile nove mere koje bi bile u primeni od 2009. godine.

Isto tako, rekao je on, planirana je pojačana prekogranična saradnja sa susedima, odnosno uspostavljanje "Operativne mreže srednje Evrope", u koju će biti uključene Rumunija i Bugarska. 

U pograničnoj oblasti planirane su i "mešane" patrole, koje se već primenjuju sa Mađarskom. 

Istovremeno, Plater je rekao da pojedine države, a to se tiče pre svega Slovačke, ne napreduju istom brzinom u ispunjavanju preduslova za prijem u "šengen". 

Što se tiče predstojećeg Evropskog prvenstva u fudbalu "EURO 2008", koje organizuju Švajcarska i Austrija, on je ponovio najavu da će  tokom održavanja ove manifestacije doći do privremenog obustavljanja  primene Šengenskog sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: